A magyar hírességek nagy része rossz tanuló volt az iskolában

Híres magyar írók, színészek, festők és tudósok iskolai teljesítményét kutatta Csiffáry Gabriella, a Budapest Fővárosi Levéltár főlevéltárosa, kutatási eredményeit hamarosan könyvben is közzéteszi, írja a mult-kor.hu. 

Csiffáry Gabriella nemcsak közgyűjteményekben kutatott, hanem családi iratokat is végigböngészett, valamint számos iskolába is ellátogatott, hogy az ottani dokumentumokat tanulmányozza. Tízéves kutatómunkával állt össze egy kötetnyi anyag 82 híresség iskolai tanulmányairól. A történész szerint az eddig hozzáférhető életrajzok rengeteg tévedést tartalmaztak.A Budapest Fővárosi Levéltárban tartott előadásában a történész elmondta, hogy többek között Lugosi Béla, Jávor Pál, Kassák Lajos és Feleki Kamill már középiskolás korukban felhagytak tanulmányaikkal. Mások szülői nyomásra eljutottak az egyetemig, de azt már végül nem végezték el, Ady Endre például négyszer ugrott neki a jogi egyetemnek, Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond sem fejezte be soha egyetemi tanulmányait.

A mult-kor.hu történelmi hírportál beszámolójából az is kiderül, hogy az önéletrajzokban tévesen szereplő adatok sokszor az érintett személyektől származnak. Rejtő Jenő például nem járt orvosi egyetemre, bár egy álláspályázathoz írt önéletrajzában ezt állította. Gárdonyi Gézának rengeteg rossz jegye volt, humán tárgyakból is, a szintén rosszul tanuló Radnóti Miklós pedig kijelentette, hogy „az iskola egy marhaság”.

További részletek Csiffáry Gabriella készülő kötetéről itt olvashatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?