Három ország színi hallgatói találkoznak Nagykárolyban

A Színházi Egyetemek Nemzetközi Fesztiválját (SPOT) tizedik alkalommal szervezik meg november 14 és 20-a között Nagykárolyban. A rendezvény célja kapcsolatot teremteni a romániai és a szomszédos országok színházi iskoláinak hallgatói között.

A tizedik kiadás az előzőek hagyományát követi, és ingyenes lehetőséget kínál a nagykárolyi közönségnek a színészek új generációjának megismerésére a Városi Színház színpadán.

Az idei program összeállításában nem csak a színházi iskolák között egy évtized alatt kialakított kapcsolatok ápolása és fejlesztése volt a cél, hanem az is, hogy minél több egykori résztvevőt hozzanak vissza Nagykárolyba. Minden romániai színház alkalmazottai között van egy, vagy több egykori SPOT-fesztivál résztvevő. A fesztivál létrehozott egy nemzeti és nemzetközi kapcsolathálózatot, ami megalapozza a nagykárolyi színház dinamikáját – állítják közleményükben a szervezők.

A meghívott hallgatók öt iskolát képviselnek három országból: Kolozsvár, Craiova, Marosvásárhely (Románia), Újvidék (Szerbia), Passau (Németország). Mellettük visszatérnek a károlyi színpadra a fesztivál korábbi résztvevői, jelenleg független színházak alapítói (Studio Act – Nagyvárad, Reactor de creație și experiment – Kolozsvár, Váróterem Projekt – Kolozsvár), vagy állami intézmények alkalmazottai (Puck Bábszínház – Kolozsvár). A X. SPOT hét napja alatt három román és magyar nyelvű gyerekelőadás, hét román, magyar és német nyelvű vizsga-előadás lesz látható öt további független kolozsvári, nagyváradi és londoni előadás mellett.

Az idei fesztiválon Luiza Zan és a Hungarian All Stars zenekar lép fel. A színházi előadások mellett közösségi programokat szerveznek öregotthonokban és a város óvodáiban illetve iskoláiban is.

Kapcsolódók

Kimaradt?