banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kallós Zoltán életművét összegző kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében nyílik meg pénteken 17 órakor az „Indulj el egy úton...” Kallós Zoltán című időszakos kiállítás.

A tárlat az erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő életét és munkásságát mutatja be. Kallós Zoltán 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született, és jelenleg is ott él. Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segítette hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.Kallós Zoltán Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte. Számos korábbi, rendszerváltás utáni elismerése mellett 2014-ben nyerte el a Nemzet Művésze címet. 

A kiállítás-megnyitón köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának Elnöke, Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár, a kiállítást bemutatja Dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, a rendezvény házigazdája pedig Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és közreműködik a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar.

Kapcsolódók

Kimaradt?