700 éves Kolozsvár: konferenciával ünnepelnek a történészek

Változatos és nem csak középkori témákról lesz szó a Kolozsvár szabad királyi várossá nyilvánításának 700. évfordulójára szervezett nemzetközi tudományos konferencián, derült ki a szervezők közleményéből.

Az eseményt november 10. és 13. között szervezi meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Fakultása, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Román Akadémia Erdélyi Tanulmányok Központja.

Kovács András Kolozsvár város legrégebbi, 1453-ból fennmaradt számadáskönyvéről tart előadást, Konrad Gündisch az 1316. évi kiváltságolás előzményeiről, a szászok Kolozsváron és környékén történő letelepítéséről beszél, Gálfi Emőke a kolozsvári és a gyulafehérvári ötvösök 16. század végi viszályának járt utána, Kovács Zsolt a kolozsvári Wesselényi-kertről oszt meg friss kutatási eredményeket, Fehér Andrea Bűn és bűnhődés. Nők által elkövetett bűncselekmények megítélése a 18. századi Kolozsváron címmel tart előadást. Jelen lesz Gyáni Gábor várostörténész is, aki a Flânerie (kószálás) kulcsfogalomról értekezik.

A konferencia teljes, három napos programja elérhető a Magyar Történeti Intézet honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?