252-en hallhatják Csíkszeredában a „csodazongorát”

Míg koncertkörútja többi helyszínén hallhatták előző években is Bogányi Gergely magyar zongoravirtuózt, Csíkszeredában premier lesz az 56-os erdélyi koncertkörútja alkalmából megszervezett, november 3-i koncertje. Szerdai sajtótájékoztatón hívták fel a szervezők a leendő hallgatóság figyelmét: sajnos csak az elsőnek érkező 252 személyt tudják beengedni a helyszínre.

Ha valaki föltenné a kérdést, miért a mindössze 252 férőhelyes Csíki Moziban kerül sor Bogányi Gergely koncertjére, azt értesítjük: más lehetőség nem volt, mivel a koncert előfeltétele volt a terem akusztikájának minősége, és Csíkszeredában ez a legjobb terem – magyarázta a szerdai sajtótájékoztatón Füleki Zoltán alpolgármester.A Csíkszeredai Városháza üléstermében a szervezők - Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala - részéről Csige Sándor Zoltán vezető konzul, Farkas Balázs konzul és az alpolgármester avatta be a sajtóképviselőket a „Csodazongorás” turné kulisszáiba. Amint a vezető konzul részletezte: egy 650 kilogramm önsúlyú hangszerről van szó, amelyet 12 tonna szállítására alkalmas járművel fognak a Csíkszereda városközpontjában levő sétálóutcán fekvő Csíki Mozihoz szállítani, ehhez pedig külön engedélyt is szereztek a városon belüli útvonalra vonatkozóan. Külön feladat lesz bevinni az épületbe csütörtökön a zongorát, majd ki – fűzte hozzá az alpolgármester.

Az elöljáró kiemelte: a Főkonzulátus és a városvezetés közti jó együttműködést jelzi a koncert létrejötte, valamint köszönet illeti a szervezésben vállalt szerepéért a Csíki Játékszínt, amelynek kezelésébe tartozik a Csíki Mozi. Farkas Balázs úgy fogalmazott: a csíkiaknak egyedülálló lehetősége meghallhatni a hungaricumnak számító „Csodazongorán” avagy „Űrzongorán” annak tervezőjét, Bogányi Gergelyt. Mint jelezte, a Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett adománygyűjtő koncertkörút az 56-os emlékünnepségek sorozatához kapcsolódik.

Az első 252 csíki hallgató léphet csak be

Füleki Zoltán alpolgármester arra kérte a sajtótájékoztatón a közönséget, hogy időben legyenek a 19 órakor kezdődő, történelminek nevezhető koncert helyszínén, mivel az első 252 belépő után bezárják az ajtókat. Erre amiatt lesz szükség, mert a Colectiv-tragédia után szigorított tűzvédelmi rendelkezések miatt pótszékeket nem tehetnek be a terembe, „más lehetőség nincs” – magyarázta az elöljáró.

Amint arról tájékoztattunk, a Kolozsvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda és Nagyvárad helyszíneken zajló hangversenyekre a belépés ingyenes, de adományokat gyűjtenek a Magyarlapádi Szórványkollégium javára. Füleki Zoltán arra kérte a csíkszeredai közösséget, hogy adakozzon a nemes cél érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?