Mandragóra: Vadnyugatra költöztetett, ötszáz éves történet

A Figura Stúdió Színház január 19-én, szombat este 7 órától mutatja be az idei évad első bérletes, nagytermi előadását, Kövesdy István rendezésében. Háy János Mandragóra című vígjátéka Niccolo Machiavelli azonos című színművének átirata, vadnyugati környezetben.

mandragora resize

Machiavelli Mandragóra című komédiája öt évszázaddal ezelőtt íródott. A darab akkor elképesztő merészségnek bizonyult társadalom-, erkölcs- és jellembíráló üzenetével. Nem véletlen, hogy Háy János épp ezt a komédiát írta újra és tovább: botrányos volta, ideális szerelem és intrika különös keveréke által Machiavelli vígjátéka a mai kor számára is érvényes kérdéseket vet fel. Háy és Machiavelli története majdnem ugyanaz, mindkettő a klasszikus komédia stílusából építkezik, használja annak bevált módszereit, szereplőit, fordulatait.

A két mű közötti fő különbség a nyelvezet. Háy pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal teszi még aktuálisabbá Machiavelli darabját.

Izgalmas kísérlet a helyszínváltás is: Firenzéből a Vadnyugatra kerül a történet. Egy Istentől (és minden életrevaló szülöttétől is) elhagyott kisváros a helyszín, ahol a megszokott reggeli (déli, délutáni és esti) pisztolydurrogástól, néhány alkalmi lincseléstől eltekintve alig történik valami érdemleges. Ebbe a porfészekbe – melyet a sors kiszámíthatatlan kegyelme szülővárosául rendelt – tér vissza Callimaco, aki bohó ifjúévei során egy élettől pezsgő, távoli nagyvilág mondén fővárosaiban, szépasszonyok szoknyái közt kereste az egyetlen, makulátlan és igaz Szerelmet.

Vonzalmának tárgya ezúttal Lukrécia, a Vadnyugat talán egyetlen ártatlan és tiszta asszonya.

Callimaco vágyakozásából, az elérhetetlen utáni sóvárgásából bontakozik ki a cselvígjáték története s halad szövevényes intrikák, megvesztegetések, hazugságok, átverések során át a kétes értékű végkifejletig, hogy végül egy csipetnyi mandragóra főzet tegyen pontot e furcsa komédia végére.

Háy János: MANDRAGÓRA
komédia Niccolo Machiavelli színműve alapján

SZEREPLŐK:

CALLIMACO: Moşu Norbert-László
LIGURIO: Kolozsi Borsos Gábor
SIRO: Mihály Alpár Szilárd
NICIA: Henn János m. v.
JUAN: Köllő Nándor András
SOSTRATA: Bartha Boróka
LUKRÉCIA: Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér
PAP: Kovács Károly e. h.
ASSZONY: Tamás Boglár / Boros Mária
COWBOYOK:
Molnár Cs. Antal, Angi Károly, Blénesi Zoltán,
Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér

ZENESZERZŐ: Apostolache Kiss Zénó
DÍSZLET- ÉS JELMEZTERVEZŐ: Damokos Csaba

RENDEZŐ: KÖVESDY ISTVÁN

BEMUTATÓ:
2012. JANUÁR 19., 19.00 – nagyterem

érvényes a Ferenczy István-felnőttbérlet és a Páll Vilmos-pedagógusbérlet

KÖVETKEZŐ IDŐPONT:
JANUÁR 21., HÉTFŐ, 16.00 – nagyterem
érvényes a Salamon Ernő-diákbérlet

Kimaradt?