Virtuózok koncerteztek a Székelyföldön

Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában zárult vasárnap este a Virtuózok erdélyi koncertkörútja. Az öt magyarországi és öt erdélyi magyar tehetséget felvonultató gálaest zárómozzanataként az erdélyi Virtuózok főtámogatója, az RMDSZ nevében Kelemen Hunor szövetségi elnök elismerésben részesítette az erdélyi tehetségeket.

Magyarország és a világ első komolyzenei tehetségkutatójának versenyzői másodszor turnéztak a Székelyföldön. A múlt héten Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön végül pedig Csíkszeredában jártak.Az est házigazdája Molnár Gyöngyike tanítónő volt, aki egyébként végigkísérte a Virtuózokat turnéjukon. Köszöntőbeszédében felemelő zenei élmény megtapasztalására hívta meg a közönséget. Molnár Levente operaénekes – aki megálmodta a Virtuózok erdélyi ágát – nem lehetett jelen a gálaesten, ezért videóüzenetben fejezte ki köszönetét a támogatóknak és a szervezőknek a turné létrejöttéért, továbbá egész Erdélynek megköszönte, hogy ilyen tehetséges gyermekeket nevel.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának ügyvezető alelnöke is köszöntötte a jelenlévőket. „Többen is kérdezték már tőlem, hogy az RMDSZ politikai szervezetként miért támogat egy tehetségkutató rendezvénysorozatot. A válaszom erre az, hogy ennél kevés fontosabb dolga lehet egy pártnak: támogatni a fiatalságot, az erdélyi magyar gyermekek minőségi oktatását” – jelentette ki az alelnök, majd ígéretet tett arra, hogy a Szövetség a jövőben is felkarolja az erdélyi Virtuózokat.A komolyzenei téren tehetséges erdélyi fiatalokat Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő is támogatta. Köszöntőbeszédében azt mondta, hogy jelenleg az emberek többsége a gazdasági és az Európai Unió válságáról beszél, holott a kultúra legalább annyira fontos témakör, mint a gazdaság. „Az észtek néhány évtizeddel ezelőtt kórusmozgalmukkal kiénekelték a szovjeteket az országukból” – példálózott a kultúra erejével az európai parlamenti képviselő.

Az ünnepi felszólalókat a Virtuózok követték a színpadon, akiket a Csíki Kamarazenekar kísért, a karmester pedig Bolyky Zoltán volt. Csak a csíkszeredai közönség számára, meglepetésvendégként, Boros Misi játszott elsőként. A tavalyi Virtuózok 6–13 éves korcsoportjának pécsi győztese – akinek a nagyszülei Csíkszentmiklóson élnek – Mozart C-dúr zongoraversenyének I. tételét adta elő.

Őt követte a színpadon a budapesti Csabay Zsuzsanna fuvolaművész, aki Bach h-moll szvitjéből a Polonaise és Badinerie-vel lépett fel. A marosvásárhelyi 10 éves Nagy Krisztina Moszkowszki Tarantelláját játszotta zongorán. Török Ákos kézdiszentléleki virtuóz Liszt XV. Magyar rapszódiáját zongorázta. Kökény Tamás nagybőgős művész Giovanni Bottesini Tarantelláját játszotta. Az ákosfalvi Jakab Roland Attila hegedűművész – aki idén Magyarországot képviselte a kölni Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén – Mozart G-dúr hegedűversenyének I. tételét játszotta. A csíkmadarasi Petres Lajos Tamás Haydn D-dúr zongoraversenyének I. tételét zongorázta.

A nagyváradi Mészáros Levente egyetlen énekesként lépett fel az este folyamán, ő az Egy rózsaszál szebben beszél című dalt adta elő a Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátékából. Nagy Krisztina és Petres Lajos Tamás Brahms V. magyar táncát négykezesben játszották. Boateng Kármen Stephany Felix Mendelssohn-Bartholdy g-moll zongoraversenyének III. tételét zongorázta. Szüts Apor saját szerzeményét, a Groteszk tangót adta elő, majd Boateng Kármen Stephanyval közösen Bernstein Mambo című szerzeményét játszották a West Side Storyból. „Záróakkordként” Jakab Roland Attila és Kökény Tamás Vittorio Monti Csárdásával búcsúzott.

A nagy sikernek örvendő előadások után Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a Communitás Alapítvány és a Szövetség nevében négy erdélyi virtuózt tanulmányaik folytatásához egyenként 1000 lejes jutalomban részesített, míg Jakab Roland Attilának különdíjként 4450 lejt adományozott hangszervásárlásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?