Erdélyi turnéval pótolja az eddigi hiányzást a Hiperkarma – interjú

Első ízben turnézik Erdélyben a Hiperkarma. A négy városban fellépő együttes frontemberével, Bérczesi Róbert énekessel beszélgettünk el az első megállójuk előtt Erdélyről, zeneírásról, tervekről.

Miközben sok magyarországi együttes rendszeresen jár ide, a Hiperkarma első ízben turnézik Erdélyben. Hogyan maradt ki ez a környék mostanáig?

Valóban, egy bő 10 évvel ezelőtti tusnádfürdői koncertet és egy 2015-ös nagyváradi fellépést leszámítva a zenekar nem lépett fel Erdélyben. Ennek két fő oka a felkérések hiánya és a zenekar jó pár éves szüneteltetése volt. De most mindent bepótolunk!

Van valamilyen kötődésed Erdélyhez, rajta van a mentális térképeden?

Nem vagyok egy utazgató típus, a két koncertünket leszámítva sosem jártam Erdélyben, de az eddigi élményeim alapján egy gyönyörű, hatalmas erdőségekkel tarkított ország képe maradt meg bennem. (Mondjuk, ez már a nevéből sejthető.)

A vs.hu-nak nyilatkoztad tavaly egy interjúban, hogy amióta tiszta vagy, „egyszerű dalszerkezetű, szövegű, valószínűleg nem korszakalkotó” dalokat írsz, amivel meg kell békélned. Megbékéltél ezzel, vagy van benned akarat a változásra?

Nincsen. Továbbra is úgy gondolom, hogy a jövőben az eddigieknél kedvesebb, egyszerűbb dallamvezetésű és szövegvilágú dalokat szeretnék írni és előadni. Úgy érzem, mostanra már eleget kísérletezgettem, eleget feszegettem a dalforma határait.

Egyáltalán mennyire érdekelnek a visszajelzések, az elvárások, az elismerések, az ünnepelt együtteseket kísérő megszokott terhek?

Természetesen – mint minden zenésznek – nekem is mindig fontos volt a közönség visszajelzése, viszont azt sosem befolyásolta, hogy miről, mit és hogyan írjak. Ez ügyben mindig a saját fejem után mentem, a dalszerzést mindig is ösztönösen műveltem, ezen a téren nem foglalkoztattak elvárások. Az elismerés minden esetben megtisztelő és nagyon jólesik, de azt az örömöt, amit okoz - mint sok minden mást is az életemben -, nehezen tudom kimutatni.

A turné első megállója Kolozsvár. Itt szerdán, 26-án lépnek fel a Form Space-ben este 9-től a Whisperblast társaságában. Csütörtökön a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club ad helyszínt a koncertnek 8-tól, pénteken, Sepsiszentgyörgyön a Hostelben zenélnek 9 órától. Nagyváradon szombaton, 8 órától lépnek fel a Moszkva Kávézóban.

Milyen terveitek vannak a jövőben?

2017. márciusára várható a zenekar negyedik albuma, erről két dal, a „délibáb" és a „szóbaszó" már hallható lesz a mostani koncerteken, decemberben pedig megjelentetünk még egy új dalt róla, „megünnepelni jó" címmel. Aztán jövő tavasszal lemezbemutató turnéra indulunk, amit a nyári fesztiválszezon követ, amelynek keretében remélem, hogy Erdélyben is játszani fogunk. A zenekar él, rajtunk nem fog múlni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?