Virtuózok koncerteznek Székelyföldön

Magyarország és a világ első komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok a Székelyföldre érkezik október utolsó napjaiban. Ezzel kapcsolatban tájékoztatták a sajtó képviselőit Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán hétfő délben.

Az egyedülálló tehetségkutató előválogatója zajlik ezekben a napokban, és Csíkszeredában október 30-án lépnek fel azok a tehetségüket megcsillogtató magyarországi és erdélyi gyermekek, akik az idei Virtuózokban szerepeltek. Előtte, 26-án Kézdivásárhelyen, 27-én Székelyudvarhelyen, 28-án Gyergyószentmiklóson majd 29-én Sepsiszentgyörgyön koncerteznek. A hazai fellépők a marosvásárhelyi Nagy Krisztina, az ákosfalvi Jakab Roland Attila, a kézdiszentléleki Török Ákos, a csíkmadarasi Petres Lajos Tamás és a nagyváradi Mészáros Levente.

A 2017-es válogatóban a versenyzők három korosztályban indulnak: 6 évestől 12 éves korig, 13 éves kortól 17 éves korig, valamint 18 évestől 23 éves korig (énekeseknél a felső korhatár 28 év). A megmérettetésre jelentkezők a magánének mellett a következő hangszerekkel nevezhetnek be: fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, tuba, hárfa, zongora, csembaló, ütőhangszerek, gitár, hegedű, brácsa, cselló, bőgő, szaxofon, furulya és harmonika.

Kevésbé verseny, inkább fejlődés

Molnár Levente, gyergyóremetei születésű operaénekes a Virtuózok határontúliakhoz való eljuttatásában és az ő bevonásukban vállalt fontos szerepet. Azt mondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy részt vehet ebben a nemes munkában.

„Életem egyik érdekes álma volt az, hogy a komolyzene szeretetét a térségbe is bevezessük. Most pedig a fiatal tehetségeknek itt van a lehetőség a szakmai előrelépésre, hiszen már azzal is nagyon sokat tanulnak és gyakorolnak, ha készülnek a versenyre. Székelyföldön ugyanis nem adottak a lehetőségek ahhoz, hogy a világ színpadára kijussanak, pedig a Virtuózok által mi magunk is meggyőződhettünk arról, hogy mennyi tehetséges fiatal él a környeztünkben” – fogalmazott Molnár Levente.

Hegedüs Csilla, a főtámogató RMDSZ ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy a Szövetség legfontosabb feladatai között tartja számon az anyanyelvi minőségi oktatás biztosítását, ellenben ez nem elég, hiszen az is fontos, hogy versenyképes tudást nyújtsanak az iskolában.

„Sok esetben ez az egyedüli esély a kitörésre, hiszen sok székelyföldi gyermek családi háttere nem teszi lehetővé, hogy minőségi oktatásban részesüljön. A Virtuózokon keresztül a gyermekek és a tanárok által közelebb kerülünk ahhoz, hogy az erdélyi fiatalok is megmutassák tehetségüket a nagyvilágnak” – vélte Hegedüs Csilla.

Türelmet és kitartást tanácsol a virtuóz

Peller Mariann, a Virtuózok producere azt mondta, hogy a műsorral elérték egyik kitűzött céljukat: Magyarországon 5-ről 50 százalékosra nőtt az érdeklődés a komolyzene iránt, amelyet a koncerteken való nagyobb részvételi aránnyal is magyaráznak. A Virtuózok magyar formátum, de 2017-ben először Thaiföldön, Kínában és az Egyesült Államokban is tartanak válogatót. Idén hozzávetőleg 2000-en jelentkeztek a versenyre.

A sajtótájékoztatón jelen volt Böjte Csaba ferences szerzetes is, aki ebben a kesze-kusza világban az értékekre való odafigyelésben, a köztudatba visszakerülésükben látja a Virtuózok igazi hasznát. Hozzátette, minden, ami a gyermekekről szól, az jó dolog.

Petres Lajos Tamás csíkmadarasi 14 éves zongoraművész nyolc évvel ezelőtt kezdett játszani. Az idén zárult második Virtuózokon a középdöntőig jutott. Azt mondja, hogy a megmérettetés mellett a versenynek sokkal fontosabb előnye, hogy szinten tart, segít fejlődni. A következő Virtuózokra jelentkezőknek azt tanácsolja, hogy legyenek türelmesek, kitartóak és gyakoroljanak minél többet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?