Jól érezték magukat az erdélyi színészek a japán vámpírsorozat forgatásán

Kellemes és tanulságos volt Sion Sono japán rendező fantasy-sorozatának kolozsvári forgatása a filmben szereplő erdélyi színészek szerint. Japán kollegáik „szelídek és szerények”, mesélték a vérszomjas vámpírokról szóló film kulisszáiról.

A meghirdetett szerepekre több mint 400-an jelentkeztek, közülük 160 helyi színészt választottak ki. Az erdélyi fővámpírt Cristi Rigman, a Kolozsvári Nemzeti Színház színésze alakította a Tokyo Vampire Hotel című fantasy sorozatban. A forgatás Kolozsváron, Tordán és Vajdahunyadon zajlott.

Az 1961-es születésű Sion Sono az egyik legelismertebb japán filmrendező, több mint 45 filmet rendezett különböző műfajokban. Filmjeit Cannes-ban, a Berlinálén és Karlovy Vary-ban vetítették, díjazták, legismertebbek a Guilty of Romance (2011), Love Exposure (2008), Noriko’s Dinner Table (2005), Suicide Club (2001).

A rendező hírneve bizonyára vonzó a szereplőválogatásra jelentkező színészeknek, mégis kíváncsiak voltunk arra, hogy miért jelentkezik viszonylag kis filmszerepre egy profi színész, aki színpadon már bizonyított?

„Igyekszem eljutni mindazokra a castingokra, amikről tudomást szerzek, ugyanis úgy érzem, minél több szereplőválogatáson veszek részt, annál felszabadultabban tudom kezelni a helyzetet. Gyakran olyan esetben is elmegyek, amikor tudom, hogy semmi esélyem az adott szerepre. Természetesen mindig nagyon örvendek, ha beválogatnak, legyen az egy nagyon pici jelenet is akár, ugyanis színészként Erdélyben sokkal ritkábban van esélye az embernek megfigyelni, hogy hogyan is történik egy nagyköltségvetésű játékfilm forgatása” – mondta el a Maszolnak Pál Emőke, független színésznő, aki egy napot forgatott Kolozsváron a japán stábbal.„Nagyon tanulságos és hasznos volt, én imádtam a forgatás légkörét, hangulatát, nagyon otthonos volt, felszabadult, ez a jó társaságnak köszönhető és annak, hogy a felelősök jól kezeltek bennünket. Ez a forgatás megtanított türelmesnek lenni olyan nehézségek közepette, mint például hidegben, fázva megismételni 20-szor egy „take”-et és nem elveszíteni a fontosság érzetét” – mesélte Sigmond Rita, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, aki kiemelt statisztaként négy forgatási napon vett részt, mint az erdélyi fővámpír (Cristi Rigman) baráti köréhez tartozó „vampire girl no. 3”.„A castingra egy kétszereplős dialógussal készültem, megírták, hogy melyik szereplő szövegét tanuljam meg. A casting rövid volt, párba raktak egy masik lánnyal, bemutatkoztunk a japán stábnak, s aztán megkértek, hogy imprózzuk le a jelenetet. Az első próbálkozás után adtak 1-2 instrukciót, megcsináltuk még egyszer s aztán szerepet cseréltünk. Ennyi volt” – idézte fel a szereplőválogatást Sigmond Rita.

Sion Sono a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 2016-os kiadásán járt először Erdélyben, amikor retrospektív vetítéssorozaton mutatták be eddigi munkásságát. Már akkor eldöntötte, hogy legközelebb dolgozni fog visszatérni.A Tokyo Vampire Hotelről egyelőre nem tudni sokat. Az erdélyi vámpírok japán vámpírokkal találkoznak benne, az erdélyi jeleneteket pedig Kolozsváron a Bánffy-palota pincéjében, az egykori New York szállóban, a Főtéren és a Múzeum téren, Tordán a sóbányában, Vajdahunyadon pedig a várban vették fel. Pál Emőke szerint az egykori New York szállóban felvett jelenetnek pszichothrillert idéző hangulata volt, vérszomjas vámpírokkal, omladozó vakolattal.

Sigmond Ritától megtudtuk, hogy volt közös jelenetük a japán színésznőkkel is, akik „nagyon szelídek és szerények voltak, s könnyen ment az együttműködés.” A színésznő hozzátette: Sion Sono profizmusa talán Tarantinoéhoz mérhető. A japán rendezőről Pál Emőkének is egyértelműen pozitív véleménye volt: „Sion Sono már a ruha- és sminkpróbán is türelmes, kísérletező, nyitott és minden apró részletre odafigyelő ember benyomását keltette.”

Kapcsolódók

Kimaradt?