Teltház volt kíváncsi Csíkszeredában a Primanimára

Három napon át, naponta teltházzal vetítették Csíkszeredában az elsőfilmeseket bemutató, Primanima címet viselő animációs fesztivál friss termését. A Csíki Székely Múzeum bástyájában szavaztak is kedvenceikre a kis nézők.

 A várakozásokat is fölülmúlta Csíkszeredában a Primanima nemzetközi elsőfilmes animációs fesztivál látogatottsága. A Csíki Székely Múzeumban helyet kapó vetítéseken keddtől-péntekig közel félezer nézőnek vetítettek filmeket a Budaörsön indult eseménysorozat, a Primanima részeként. Ez azt jelenti, hogy minden egyes vetítésen teltház volt, a nézők között gyakran megfordultak a kísérőtanárokon kívül is felnőttek.

Az esemény csíkszeredai partnere, a Csíki Székely Múzeum már pénteken délben köszönthette a 450. nézőt. Az intézmény nézőket fogadó sajtófelelőse, Túros Eszter művészettörténész minden látogatót eligazított abban, hogyan tudja jutalmazni szó szerint is „piros pontokkal” az általa kedvelt filmeket. A csíkszeredai eredményt a pöttyökkel teleragasztott animációs képkockák mutatták, ám a végleges összesítést a szavazatok eredményéről a szervezők összesítik, és utólag közlik majd – tudtuk meg.

A vetítésen résztvevő gyerekeknél érdeklődve voltak, akik úgy értékelték, a kortárs munkák sokkal közelebb állnak a rajzfilm-kezdetekhez, mint a rajzfilmcsatornákon látható alkotásokhoz.

Amint arról tájékoztattunk, a Primanimára nevezett több mint 500 animációs rövidfilmből a felnőttekből és gyerekekből álló elő zsűri 30 mesefilmet választott ki, ezeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket.

A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján két díjat ítélnek oda. 2016-ban az 1965-ben fiatalon elhunyt animációs rendezőről, Csermák Tiborról elnevezett díjat alapítottak a Primanima szervezői, a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó díjért 9 magyar alkotás száll versenybe. A Legjobb Nemzetközi Gyerekfilm díjáért pedig 9 országból 21 mesefilm verseng.

Kapcsolódók

Kimaradt?