Több mint húsz programmal vesz részt Maros megye a Székelyföld Napokon

Marosvásárhelyen péntek este a Telekiek családi archívumát bemutató kiállítás nyílik. A megyeszékhely mellett Szováta és Marosludas is bekapcsolódott a Székelyföld Napok rendezvénysorozatba.

Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, színházi-, bábszínházi- és néptánc előadásokkal, tudományos- és történelmi értekezletekkel, városismereti túrákkal, ifjúsági vetélkedőkkel, könyvbemutatókkal, több mint húsz programmal vesz részt Maros megye a Székelyföld Napokon, ahol a Maros megyei tanács intézményesen is jelen van.

Marosvásárhelyen a székelyek jelenlegi helyzetéről, mindennapjairól szóló fotókiállítással, a népviseletről szóló tudományos előadással és rendezvénynyitó gálaműsorral vette kezdetét a Székeltföld Napok. A Kultúrpalota előcsarnokában Both Gyula marosvásárhelyi fotóművész egyéni tárlata volt látható, a kisteremben Barabás László néprajzkutató értekezett a székely népviseletről, annak sajátosságairól, alakulásáról az évszázadok során, a nagyteremben pedig a Maros Művészegyüttes, a Bekecs Néptáncegyüttes és a Napsugár Ifjúsági Néptáncegyüttes előadásával vette kezdetét a 7. Székelyföld Napok Maros megyei eseményasorozata.

A rendezvények szervezésében több civil szervezet, kulturális intézmény is kiveszi a részét. Csütörtökön a Lórántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében a Római Katolikus Teológiai Líceum kilencedikes diákjai illemtan vetélkedőn vettek részt, a Művészeti Líceum tizedikesei pedig városismereti túrán. Balás Árpád nyugalmazott földrajztanár vetítettképes előadást tartott Marosvásárhely jelentős épületeiről, majd háromórás városnézés következett. Péntek délelőtt a Bernády György Általános Iskola másodikos tanulói ismerkedtek Marosvásárhellyel. 

Péntek este, ugyancsak a Székelyföld Napok részeként a Teleki Tékában Ex Archivo Telekiana címmel kiállítás nyílik, ahol a Telekiek családi archívumával ismertetik meg az érdeklődőket.

Marosvásárhely mellett Szováta és Marosludas is bekapcsolódott a 11 napos rendezvénysorozatba. A szovátai Teleki Oktatási Központban csütörtök délután a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont köteteinek bemutatójára került sor, este pedig Ifjúközelben címmel fotókiállítás nyílt.

Október 15-én, szombat este 6 órakor Marosludason a művelődési házban Fordulj egyet karikára című folklórműsorral lép színpadra a székelykeresztúri Kispipacsok néptáncegyüttes. A Hargita, Kovászna és Maros megye településeit összefogó, október 23-ig tartó VII. Székelyföld Napok teljes programja ezen az internetes oldalon böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?