Hidegen hagyta Bob Dylant a Nobel-díj

A Las Vegas-i Chelsea színházban koncertezett Bob Dylan az irodalmi Nobel-díj kihirdetésének napján. Végig távolságtartó volt, nem említette a díjat és alig váltott néhány szót a közönséggel – írja a The Guardian.

Ez volt Bob Dylan első fellépése, miután csütörtökön kihirdette a Svéd Akadémia, hogy ő kapja 2016-ban az irodalmi Nobel-díjat. A közönség kérésére a koncert végén ráadásként csupán egy dalt énekelt el: Frank Sinatra’s Why Try To Change Me Now című dalát.A Svéd Akadémia döntése élénk vitát eredményezett arról, hogy a 75 éves művész megérdemelte-e a díjat, dalszövegei valóban értelmezhetőek-e irodalomként. Magyar fordítója, Barna Imre üdvözölte a döntést, szerinte Bob Dylan jellegzetes lírai ént teremtett dalszövegeiben és „nem annak ellenére kapta a díjat, hogy rocksztár, hanem bizonyos értelemben pontosan azért" – nyilatkozta az MTI-nek. Nádasdy Ádám költő, műfordító, irodalomtörténész szerint üdvözlendő, hogy Bob Dylan díjazásával némileg kiterjesztették az irodalmi Nobel-díj definícióját.

Számos ellenvélemény is megfogalmazódott, a Litera.hu több magyar írót, költőt megkérdezett, Bán Zoltán András író például azt mondta, hogy „az egész már tömegkultúra, amolyan irodalmi Aranylabda”. Keresztesi József író viszont Janis Joplinba oltott Esterházy Péternek nevezi Dylant.

Mircea Cărtărescu, akinek a neve többször elhangzott már a Nobel-díjra esélyesek között és aki Bob Dylan Mit fúj a szél című verseskötetének román fordítója, csütörtök délután facebook oldalán azt írta, hogy Dylannek nem volt szüksége erre a díjra, bár zseniális költő és zenész, de jobb lett volna egy „igazi írónak” adni, mint Adonis, Ngugi vagy DeLillo. Péntek reggelre már enyhült az álláspontja: csodálatosnak nevezte a Svéd Akadémia nyitását a marginális felé, hiszen az irodalom nem egy lebonthatatlan falakkal körülvett vár, hanem egy nyitott tér.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?