Bob Dylan nyerte az irodalmi Nobel-díjat

Bob Dylan énekesnek, költőnek ítélte oda csütörtökön az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A zsűri indoklása szerint a 75 éves folk- és rocklegenda „az amerikai dal hagyományára épülő új költői kifejezésmódért" kapta az elismerést.

A Nobel-díjat odaítélő zsűri döntése meglepetésként hatott, annak ellenére, hogy korábban is felmerült az amerikai művész neve a díjjal kapcsolatban. A döntés kihirdetése előtt sokkal esélyesebbnek tartották többek között Haruki Murakami japán írót, Ngũgĩ Wa Thiong’o kenyai írót és a szír költőt, Adonist.

Bob Dylan, Robert Allen Zimmerman néven Duluthban, Minnesota államban született 1941. május 24-én. Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja.Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are A-Changin' a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. A Like a Rolling Stone című slágere 1965-ben radikálisan megváltoztatja a popzenét.​

Bob Dylan 12 éves korától gitározott, 18 éves korára már több együttesben is megfordult. 1961-től előadásmódjára a "Talking Blues" beszélő blues a jellemző, és a műfaj nagy mesterévé vált. Első lemeze 1962-ben jelent meg a CBS-nél. 1962-től dolgozott profi zenészként Greenwich Village-ben. Mély benyomást tett rá Woody Guthrie híres folkelőadó Bound For Glory című dala, az ő hatására vett fel művésznevet. A Bob Dylan nevet Thomas Dylan angol költőtől kölcsönözte. 

Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, zenéjére pedig a folk, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz: szembeszállt a korabeli könnyűzene konvencióival. 

Dalszövegíró vagy költő?

Élénk vita tárgya, hogy Bob Dylan inkább dalszövegíró vagy költő. A Könyvesblog hívja fel a figyelmet arra, hogy a kérdést eldönteni látszik a 2005-ben megjelent Studio A – The Bob Dylan Reader című antológia, amelyben olyan szerzők írtak Dylanről, mint Allen Ginsberg, Joyce Carol Oates és Rick Mood. Christopher Rick brit irodalomtudós Dylan szövegei Miltonnal, Keats-szel és Tennysonnal egy szinten kezelhetőek.

A modern amerikai líra nem érthető meg Bob Dylan nélkül, elismerése ugyanakkor azt is jelenti, hogy a rock műfaja ma már a kultúra szerves része - mondta Bródy János az MTI-nek annak kapcsán, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat az amerikai dalszerző, előadónak ítélték. „Dylan Nobel-díja hatalmas dolog számomra is, hiszen már fél évszázada hiszek abban, hogy a rock képes megközelíteni a klasszikus formák értékeit" - mondta a Kossuth-díjas dalszerző, szövegíró.

Bob Dylan szövegeit az Árkádia Könyvklub jelentette meg magyarul 1989-ben Mit fúj a szél címmel, Barna Imre fordításában, a következő fülszöveggel:

Ez a válogatás Bob Dylan szövegeit gyűjti kötetbe. Szövegeit? Verseit? Ki minek olvassa őket. Volt idő, amikor azt mondták Dylanről: ő „a rock Rimbaud-ja”. Ez ugyan sosem volt igaz (már csak Dylan százszázalékos amerikaisága miatt sem), de az tény, hogy a Dylan-szövegek versként is hatottak, és hatnak. Az egykori csodagyerek dal-és egyéb szövegei nemcsak szövegen innen és túl, hanem költészetként is magatartásmintát, sőt programot adtak egy egész nemzedék tízmilliós tömegeinek. Az a nemzedék idővel felnőtt, lassan meg is öregszik, Bob Dylannel együtt. A rockköltészet műfajjá lett, nem furcsaság ma már. De nem is olyan fontos, mint egykor, jó húsz éve, a nagy Dylan-dalok idején volt. Bob Dylan fénykorában, amikor még a szél is Dylan-dalokat fújt.

„Bob Dylan nem annak ellenére kapta a díjat, hogy rocksztár, hanem bizonyos értelemben pontosan azért"- mondta az MTI-nek Barna Imre műfordító csütörtökön. Barna Imre 1986-ban egy életrajzi regényt is megjelentetett Bob Dylanről. A műfordító úgy véli, a díj hatására megindulhat annak a feltárása is, hogy miként illeszkedik Bob Dylan pályafutása az előzmények, például a beatköltészet kontextusába.

"Nagyon nehéz Bob Dylanre úgy gondolni rá, úgy olvasni vagy akár fordítani a szövegeit, hogy az embernek közben nem megy a fülében a zene" - mondta el, kiemelve: bár sok a szabadvers-szerű szövege, sőt a korai években felolvasásra szánt szerzeményeket is írt, a Bob Dylan-dalokra az énekelhetőség miatt leginkább a kötött versformák jellemzőek. Költészetében megmaradt a korai évek népdalba hajló balladisztikus hangja, ehhez társult később a megfoghatatlanság, a sokak által elemzett titkok, sejtelmes utalások, szürrealisztikus képek és látomások.

"Olyan jellegzetes, könnyen felismerhető lírai ént, lírai szerepet teremtett magának, ami elválaszthatatlanná vált rockzenei karrierjétől" - mutatott rá Barna Imre, aki szerint a hetvenedik éve felett is rendszeresen koncertező Bob Dylan ennek ellenére sosem tetszelgett a költői szerepben.

Fordulat az irodalmi Nobel-díj történetében

Némileg meglepetés, hogy Bob Dylan nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat - mondta a Svéd Akadémia csütörtöki bejelentése után az MTI-nek Nádasdy Ádám költő, műfordító, irodalomtörténész, aki úgy vélte: az amerikai dalszerző, költő és énekes kiválóan kifejezte saját korát és annak életérzését. „Azt gondoltam, a Nobel-díj elefántcsonttornyába ilyesmik nem hallatszanak el, de íme, elhallatszanak" - értékelte a Bob Dylan elismerését Nádasdy Ádám. Mint hozzátette, a bizottság talán nem a dalszerzőt, hanem azt a költőt látta Bob Dylanben, aki megzenésítette és elénekelte a saját verseit. Ezzel együtt üdvözlendő, hogy némileg kiterjesztették az irodalmi Nobel-díj definícióját - jegyezte meg. 

Bob Dylan a 259. amerikai Nobel-díjas, és a 13. amerikai irodalmi Nobel-díjas, de ő az első dalszerző, aki megkapja az elismerést és a vele járó 8 millió svéd koronát. Legutóbb 1993-ban kapta amerikai író -Toni Morrison - a Svéd Akadémia díját. A 2016-ban odaítélt hat Nobel-díjat december 10-én adják át.

Elhunyt Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró, közölte csütörtökön az olasz kormány. Dario Fo 1926-ban született egy lombardiai faluban, művészetet és építészetet tanult, később színészként és szatíraszerzőként dolgozott. Kilépett a színház keretei közül, és tereken, gyárakban, és egyéb olyan helyeken lépett fel, ahol a közönség a társadalom alsóbb rétegeiből érkezett. Egyik leghíresebb műve az Egy anarchista véletlen halála (Morte accidentale di un anarchico), melyet az anarchista Giuseppe Pinelli halála ihletett. 1997-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint „az egyszerre szórakoztató, lebilincselő és távlatokat nyújtó szövegek alkotásában mutatkozó erőssége elismeréseként”. (Forrás: Index/Könyvesblog)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?