Keményen lobbizik Kolozsvár a Félsziget átcsábításáért

Minden tőle telhető anyagi és szervezési segítséget meg kell tennie a kolozsvári városvezetésnek, hogy el ne szalassza a Félsziget átköltöztetését és az ebből származó előnyöket – véli Horváth Anna.

A városvezető a maszol.ro-nak elmondta: több lehetséges helyszín is felmerült a tárgyalások során, amelyet a fesztivál főszervezői megvizsgáltak. Eddig a legmegfelelőbbnek a Kolozsvártól 5 km-re fekvő népszerű kirándulóhelyet, a Gorbó-völgyét találták, de ez a kérdés még nyitott.ha

Horváth Anna mindenképpen előnyösnek tartja Kolozsvár számára, hogy a város bevállalja a házigazda település szerepét egy ekkora méretű ifjúsági fesztivál számára. Mint elmondta, a tárgyalások Emil Boc polgármester, jómaga és a Félsziget fesztivál szervezőcsapata között hónapok óta folynak.

„Nem titok, hogy igyekeztünk minél több észérvet felsorakoztatni, amely mielőbb meghozza a szándéktól a döntésig való elmozdulást a fesztivál vezetőségének körében” – fogalmazott az alpolgármester asszony.

Az RMDSZ-es városvezető nem titkolta azt sem, hogy óriási befektetést vállal ezzel magára a kolozsvári önkormányzat. „Azt gondolom, hogy bármely városvezetésnek, amely abba a kiváltságos helyzetbe kerül, hogy egy ilyen presztízsű fesztiválnak adhat otthont, kötelessége minden tőle telhetőt megtenni - szervezési és anyagi támogatást nem kímélve, kiaknázva helyi adottságait - annak érdekében, hogy ezt a lehetőséget el ne szalassza” – jelentette ki.

Nem ígért pénzügyi támogatást a Félsziget fesztiválnak a kolozsvári önkormányzat, nem anyagi megfontolásokból költözne Kolozsvárra a rendezvény - jelentette ki Emil Boc szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, egyrészt az önkormányzatnak érdeke alternatív tevékenységeket nyújtani a fiataloknak, hiszen 2015-ben Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa címet fogja viselni, másrészt a fesztivál szervezői is el kívánták költöztetni a rendezvényt Marosvásárhelyről, így az elképzelések találkoztak. Elmondta, a fesztiválnak nyújtott támogatás inkább logisztikai, infrastrukturális téren valósul meg, ugyanakkor újságírói kérdésre nem zárta ki, hogy akár már idén, de valószínűbb, hogy jövőtől anyagi forrásokat is elkülönít a fesztivál számára a helyi önkormányzat.

Szerinte ez annál is inkább érvényes, hogy Kolozsvár az Európai Ifjúsági Főváros cím elnyerését követően az erre való felkészülési időszakában van. „Ugyanakkor tény, hogy a Félsziget átköltöztetése jelentős anyagi befektetéseket igényel a helyi költségvetésből is, hiszen nem egyszerű 6-7 hónap alatt zöldmezős beruházásként tető alá hozni egy ilyen méretű fesztivál megszervezéséhez szükséges infrastruktúrát. felsziget2 Mindezzel együtt, meggyőződésem, hogy ennek a döntésnek a hatására jelentősen felpezsdül majd nemcsak a 100 ezer egyetemistának otthont adó Kolozsvár, hanem az egész régió ifjúsági és, nem elhanyagolandó mértékben, gazdasági élete is” – nyilatkozta Horváth Anna a maszol.ro-nak.

Mint ismert, Kolozsvár polgármestere, Emil Boc múlt év végén jelentette be, hogy elvi megállapodás született már a fesztivál szervezőivel a Félsziget elköltöztetéséről. A szervezők megerősítették költözési szándékukat, ám a végső döntést január 15-e utánra ígérték.

 

Kimaradt?