Picasso-tárlat nyílik Zágrábban

Nem csak tengerparti nyaralás céljából érdemes idén Horvátországba látogatni: a festőművészet szerelmeseit, a kultúrturistákat valóságos csemege várja február 14-étől Zágrábban. Pablo Picasso 56 festményét és több szobrát állítják ki a Klovicevi dvori Galériában.


A kiállítást a párizsi Picasso Nemzeti Múzeum törzsanyagából állították össze és a 20. század egyik legnagyobb művésze életművének keresztmetszetét adja. Az anyag június végéig lesz a horvát fővárosban, majd visszakerül eredeti helyére, a párizsi Picasso Múzeumba.

A régió legnagyobb Picasso tárlata lesz a zágrábi, és rekord számú látogatót várnak - mondta Marina Viculin, a galéria igazgatója a Hina hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a válogatott anyagot a párizsi múzeum igazgatónője, Anne Baldassari állította össze.
Ő volt a kurátora a 2004-ben a Klovicevi dvoriban megrendezett Dora Maar és Picasso című tárlatnak.
Dora Maar francia fotográfus és festő, Picasso múzsája és szerelme volt 1935 és 1945 között. Az édesapja horvát építész volt, aki francia nőt vett feleségül. Lánya Toursban született 1907-ben Teodora Markovic néven, majd a nő fiatal fotósként a Dora Maar művésznevet vette fel.

picasso doramaar

A februári Picasso kiállításon olyan festmények lesznek láthatók, mint a melankolikus szépség, Olga Koklova, Picasso első felesége, akit a 20. század elején neoklasszikus stílusban festett meg a művész, a Két futó nő a tengerparton kubisztikus vízió 1922-ből, Dora Maar portréja 1937-ből, az egyszemű Celestine a kék periódusból, a Nőstény kecske szobor 1950-ből - részletezte a tárlatot a Globus című zágrábi hetilap.

picasso ketfutono resize

A Picasso Múzeumnak 25 éve otthont adó épületet, a Hotel Salé barokk palotát Párizs Marais negyedében 2008 óta renoválják és nyárra készül el, így Zágrábból az anyag visszakerül az eredeti helyére. A lap hivatkozik a Picasso Múzeum honlapjára, amely megírta, hogy ez a tárlat a múzeum megújításának ideje alatt öt kontinens több országát járta be az Egyesült Államoktól Kínán, Japánon, Ausztrálián, Oroszországon át az Egyesült Arab Emírségekig.

A Picasso-kiállítás az utolsó előtti állomásról, a milánói Palazzo Realéből érkezik a horvát fővárosba.

Kimaradt?