A Szabó-család bemutatkozó- és emlékkiállítása tekinthető meg Vásárhelyen

Szabó Zoltán „Judóka” emlékére szervezték meg a jövő héten még látható közös családi képzőművészeti tárlatot Marosvásárhelyen a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben.

Az egy évvel ezelőtt, 63 éves korában váratlanul elhunyt Szabó Zoltán, ismertebb nevén Judóka már rég tervezte, hogy egy közös tárlaton mutatkozik be feleségével, Shneller Máriával, valamint két gyermekével, Anna Máriával és Csongorral. A közös tárlatból végül emlékkiállítás lett.

A Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben látható a korán elhunyt sokoldalú képzőművész, grafikus, performer, festőművész életművének egy keresztmetszete, korai, még egyetemista korából származó alkotásaitól a legújabbakig, performanszait fotókon tekinthetik meg a nézők. Például a Szán, Szfinx, Hagyományos festmény (Könnyű délutáni olvasmány), Paradox táj, Kályhacsempe, Csendélet, Ikrek, Átjáró, Savanyúság.

A földszinti belső teremben Shneller Mária tájképei kaptak helyet, ő hagyományőrzőbb férjénél, tájképeket fest, parkot, folyót, hegyet, mezőt, dombokat. A festmények címei is erről árulkodnak: Ernyei park, Máramarosi táj, Felsőbányai ősz, Ökörmező, Ákosfalvi dombok, Ernyei park.

Az emeleti teremben Szabó Anna Mária festményeit állították ki, például a  Posztagrikulturális melankólia, Titánok, Két irány, Az erdő mélyén, A felejtés geometriája című festmények. A fiatal képzőművész is tájakat fest sajátos koncepcióban. Szabó Csongor a család negyedik képzőművész tagja szintén sajátos stílusban alkot. Munkái – Műspóra, Rendcsinálás, Puha forma, Kiskő-nagykő – kompozíciók, grafikák, installációk, kisplasztikák, az emeleti terem belső részében láthatók.

Kimaradt?