Román festő munkájáért még sosem fizettek ennyit: 9 millió dollárért kelt el egy Ghenie-festmény

Adrian Ghenie Nickelodeon című festménye 9 millió dollárért kelt el csütörtök este, a londoni Christie’s aukciós ház árverésén. Ez eddig a legdrágábban eladott Ghenie festmény, élő román képzőművész sosem adott el még munkát ennyiért.

A Nickelodeon című festményt 2015-ben a bukaresti Kortárs Művészeti Múzeum is kiállította. A festmény kikiáltási ára 1 és 1,5 millió font között mozgott, végül 7,1 millió fontért, azaz 9 millió dollárért vásárolták meg.Az árverésen Ghenie The surgeon and his soul (A sebész és az ő lelke) című festményét 341.000 fontért adták el. 2016 elején pedig a Self-Portrait as Vincent Van Gogh (Önarckép Van Gogh-ként) című festményét 2.59 millió dollárért adta el a Sotheby’s aukciós ház.

Ghenie eddigi személyes rekordja a The Sunflowers in 1937 (Napraforgók 1937-ben) című festményért kapott 4 millió euró volt, ezt a munkát szintén 2016-ban vásárolták meg a Sotheby’s árverésén.

Constantin Brâncuşi az egyetlen román művész, aki 1 millió eurónak megfelelő összeg feletti áron adott el munkát még életében. 2009-ban pedig szintén Brâncuşi Madame L. R. című szobrát szinte 30 millió euróért vásárolták meg.

Adrian Ghenie a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem végzettje, a kolozsvári és berlini székhelyű Plan B galéria egyik alapítója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?