A Cannes-i Filmfesztivál filmjei Kolozsváron

Kolozsvárra is eljutnak a Cannes-i Filmfesztivál legérdekesebb filmjei. Alain Guiraudie francia filmrendező személyesen is jelen lesz az október 14. és 16. között zajló Les Films de Cannes a Cluj-Napoca című rendezvényen, amelyet először szerveznek meg a városban.

Alain Guiraudie filmjei nem tartoznak a legkönyebben emészthetőek közé. Legújabb filmjét Pier Paolo Pasolini filmjeihez hasonlították a francia kritikusok, a Le Nouvel Observateur úgy számolt be róla, mint a 2016-os Cannes-i filmfesztivál első sokk-filmje. A Rester Vertical (Állva maradni) című filmről van szó, amelyet október 15-én mutatnak be Kolozsváron.„Az elvárások elől állandóan félreugró, önmagukat kisiklató vágytörténetek francia mestere játékosan enigmatikus, emberi és mesei filmjének kérdése, hogy a kényszerek felszámolása vajon automatikusan felszabaduláshoz vezet-e. Válaszra persze ne számítsunk” – írja a filmről Gyenge Zsolt kritikus a Revizor portálon

A rendező az Idegen a tónál (L’Inconnu du lac) című, 2013-as erotikus thrillerével szerzett nemzetközi hírnevet. „Az ünneplés árnyékában, a kevesebb médiafigyelemben részesülő Un Certain Regard-szekcióban egy nyomasztóan tükörsima felületű, majd lassan menthetetlenül a mélybe rántó hitchcocki homoszexuális thriller kaparintotta meg a legjobb rendezésért járó elismerést. A titokzatos és formabontó Idegen a tónál mellett az Adéle élete nagyjából annyira tűnik merésznek és radikálisnak, mint A kis hableány” – számolt be a filmről Pálos Máté a Filmtetten. A film 2013-ban a legjobb meleg tematikájú filmnek járó díjat, a Queer Palm-ot is megnyerte Cannes-ban.

A háromnapos filmfesztivál a Les Films de Cannes à Bucarest testvérrendezvénye. A hetedik kiadásához érkezett bukaresti filmszemlét Cristian Mungiu filmrendező kezdeményezte, évente több mint 30 olyan filmet mutat be a Cannes-i Filmfesztivál válogatásából, amelyek a hagyományos moziforgalmazásban nehezebben hozzáférhetőek.

A kolozsvári Viktória moziban Ken Loach Arany Pálmát nyert filmjét, az I, Daniel Blake címűt is levetítik, valamint a dokumentarista játékfilmjeikről ismert belga testvérpár Jean-Pierre și Luc Dardenne új filmjét, a La fille inconnue-t is bemutatják Kolozsváron. A sajátos humorú Bruno Dumont Ma Loute című kosztümös szerelmi történetét, parádés szereposztással (Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent és Raph) szintén most hozzák el először Kolozsvárra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?