“Őrületes” évkezdés Székelyudvarhelyen

Január 8-án illetve 9-én (kedden és szerdán) 19:00 órai kezdettel Barabás Árpád egyéni előadását tekintheti meg a székelyudvarhelyi közönség. N. V. Gogol monodrámáját, Az őrült naplóját Porogi Dorka állította színpadra.

... Az őrült naplója (1835) egy kishivatalnok tudathasadásos állapotának mesteri ábrázolása. Hőse, Popriscsin a „normális" világból kilépve a betegségbe, a téveszmék fantáziaszülte birodalmába menekül, ahol összekeveredik képzelt és való.orult

Innen próbálja megérteni – az író pedig ebből a groteszk szemszögből láttatni – életének történéseit, ebben az irracionális világban próbál felemelkedni kisszerű létezéséből akár a spanyol királyi trónig.

Az őrületnek és a valóságnak a „tényei" egymásról lehánthatatlanul jelennek meg az elbeszélésében. A társadalmi megalázottságának, kiuttalanságának következménye az a fajta „lázadás", mely az őrületbe kergeti, s amelyben egyúttal vágyálmai is megfogalmazódnak. A társadalmi korlátokat az őrület groteszk formában feszegeti, s Gogol, az őrült logikája révén, az egyedi eset általános okozati összefüggéseibe hatol be. Gogol kérdése izzóan mai: mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk?orult2

Jegyek elővételben a színház jegypénztárában személyesen, a 0266-212131-es telefonszámon - hétköznaponként 11 és 14 valamint 15 és 17 óra között -, vagy e-mailen a kozonsegszervezo@szinhaz.ro címen.

Kimaradt?