#nálunkitthon: kihirdették az RMDSZ fotóversenyének nyertesét

A szakmai zsűri értékelése szerint az Instagramon zajló, az RMDSZ által meghirdetett fotóverseny legeredetibb alkotásának gazdája a csíkszeredai Szigeti Vajk István, akinek fődíja egy Pentax Q-S1 fényképezőgép.

A felhívást az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége augusztus 29-én, a Magyar Fotográfia Napján indította el, a játékra több mint 300 #nálunkitthon címkével ellátott fotó érkezett.„Azt kértük a jelentkezőktől, hogy fotóikkal mutassák meg, mi az, amire a legbüszkébbek erdélyiként. Végignézve a beérkezett alkotásokat, elmondhatjuk, hogy ezt sikerült átadniuk, hiszen kivétel nélkül mindegyik kép arról szól, miért jó itthon lenni Erdélyben. Azokat a tájakat, épületeket, népszokásokat, ételeket és hangulatot ragadják meg, amitől Erdélyt az otthonunknak érezzük” – nyilatkozta a fődíj kihirdetését követően Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki szerint a munkák között külön gyöngyszemnek számítanak a gyermekek portréi és a családi albumból kikerült képek is.

Kovács Péter elmondta, a fiatalabbak körében a legnépszerűbb az Instagram, ezért nem véletlen, hogy itt indult a verseny, őket akarták megszólítani, kíváncsiak voltak a véleményükre, arra, hogyan látják ők a szülőföldjüket. „A felhívás szövegében az szerepelt: a pályázók munkájukkal meg kell mutassák, mi az, amiért a világ végéről is hazajönnének – és éppen ez az, amit már nagyon sokszor elmondtunk: nem baj, ha a fiatalok elmennek külföldre, hiszen tapasztalatot gyűjtenek, amit itthon kamatoztathatnak. Az a fontos, hogy tudásukkal hazatérjenek, és olyan változásokat eszközöljenek, amelyek nemcsak szűk környezetükre, hanem egész Erdélyre hatással lesznek” − hangsúlyozta.

A #nálunkitthon pályázatra beérkezett fotói közül a szakmai zsűri: Könczey Elemér grafikus, karikaturista és Biró István fotográfus Kovács Péterrel együtt választotta ki a fődíj nyertesét, akinek alkotása mindhárom zsűritag kedvence volt. Szigeti Vajk István népviseletbe beöltözött kisfiút ábrázoló fotója kiemelkedett a mezőnyből gondos képi térszervezésével, rafinált kompozíciós játékával. A nyertes több fotóját is az organikus és épített, archaikus és kortárs kontrasztja mentén szervezte, a tudatosan komponált, illetve véletlen képi elemek találkozása izgalmas történetekre nyit lehetőséget – áll a zsűri értékelőjében.

A zsűritagok kedvencei véleményezéssel, illetve a #nálunkitthon teljes albuma itt tekinthető meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?