Bolgár, amerikai és dél-koreai győzelem a bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei versenyen

Bolgár, amerikai és dél-koreai fiatal művészek nyerték meg az első díjat a bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei verseny hangszeres kategóriáiban.

A vasárnap véget ért, 115 ezer euró összdíjazású, kétévente megszervezett rangos nemzetközi megmérettetésen zongora, hegedű, cselló és zeneszerzés kategóriában mérték össze tudásukat a versenyzők.

A szervezőknek idén először kellett előválogatást tartaniuk, hiszen 48 országból 317-en jelentkeztek, ami 40 százalékos növekedést jelentett a legutóbbi, 2014-es versenyhez képest. Az előzsűri 174 fiatal művészt választott ki, akik a kategóriánként meghirdetett 15 ezer eurós első díjért versenyeztek.

A zongoraverseny vasárnap esti döntőjét a 23 éves bolgár Viktoria Vaszilenko nyerte, aki Brahms 1. zongoraversenyét adta elő. Vaszilenko a szófiai zeneművészeti egyetemen végzett, jelenleg Olaszországban tanul. Második lett a japán Isii Takuma, harmadik helyen végzett a chilei Danor Quinteros.

Hegedű kategóriában a zsűri a 23 éves dél-koreai Kim Gjehit nyilvánította győztesnek, aki Csajkovszkij-hegedűversenyt játszott a döntőben. Második helyen az ugyancsak dél-koreai Kim Dongjun végzett, a harmadik díjat a kazahsztáni Erzsan Kulibajevnek ítélték.

Cselló kategóriában a mindössze 17 éves amerikai Zlatomir Fung diadalmaskodott, aki egy Enescu-művet játszott. Második díjat kapott az orosz Anasztaszija Kobekina, harmadik helyen végezett a spanyol Mon-Puo Lee.

Zeneszerzés kategóriában a kamarazenei versenyt az olasz Caterina Di Cecca nyerte, míg a szimfonikus szerzemények közül a kínai Tian Tian műve nyerte el a zsűri tetszését.

Először 1958-ban szervezték meg George Enescu neves román zeneszerző emlékére a fesztivált és a versenyt, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltozás után újraélesztettek.

Először 2014-ben történt, hogy nem egy időben szervezték meg a fesztivált és versenyt, így 2017 őszén George Enescu nemzetközi fesztivál lesz, a versenyt legközelebb 2018-ban tartják meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?