Kilenc városban mutatják be az [arhitectura.6] építészeti szemle legjobbjait

Sepsiszentgyörgyre érkezik pénteken az elmúlt két év kiemelkedő erdélyi építészeti alkotásait bemutató köztéri kiállítás az [arhitectura.6] nevű építészeti biennále keretében. A vándorkiállítást kilenc városba juttatják el.

A sepsiszentgyörgyi kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 23. és 29. között építészeti fotóműhelyeket és gyerektevékenységet is szerveznek.Az [arhitectura.6] építészeti szemle célja bemutatni a kelet-erdélyi régió - Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék - kortárs építészeti alkotásai közül a legkiválóbbakat. Az elmúlt két évben elkészült legjobb épületek vagy tervek anyagát egy öttagú, építészekből és újságírókból álló zsűri válogatta és díjazta, majd ezt követően több város közterein kerülnek kiállítására. 

A szabadtéri vándorkiállítást kétévente szervezi a Romániai Építészkamara, célja felhívni a figyelmet a minőségi építészet közösség- és városkép formáló erejére, tájékoztatta a Maszolt Cora Dumitrescu. A háromszéki építész kamara tagja elmondta: a vándorkiállítás idén kilenc város közterén kerül bemutatásra, melyek közül Sepsiszentgyörgy a negyedik stáció.

A szemlére családi házak, középületek, közterek, épített örökség felújítása-restaurálása, belsőépítészet és díszlettervezés, design, meg nem valósult tervek kategóriákban nevezhettek be építészek, akik idén összesen 82 munkával jelentkeztek a versenyre, ezek közül az előválogatás során kiválasztott 56 alkotás tekinthető meg a vándorkiállítás keretében. A benevezett terveket az öt kiváló építészből és egy újságíróból álló zsűri bírálta el: Șerban Sturdza (Bukarest), Oana Simionescu (Temesvár), Tiberiu Bucșa (Kolozsvár), Adrian Șerbescu (Bukarest), Andrei Popov (Bukarest), Alex Axinte (Bukarest).Sepsiszentgyörgy főterén pénteken 17 órakor nyitják meg a szabadtéri kiállítást, amelyet egy hétig lehet megtekinteni. Az építészeti szemléhez kapcsolódva szombaton, 11 órától Andrei Mărgulescu bukaresti építész-fotós vezetésével építészeti fotóműhelyre kerül sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Vasárnap 10 órától az „Engem is érdekel az építészet” projekt szervezői díszlettervezési gyerekműhelyt szerveznek az Andrei Mureșanu Színház előcsarnokában, a volt Művész mozi épületében.Az [arhitectura.6] építészeti szemle anyagát szeptember 30-án Csíkszeredában, október 7-én Székelyudvarhelyen, október 14-én Brassóban, október 21-én Régenben és végül november 30-án Gyergyószentmiklóson állítják ki. Az építészeti biennále rendezvénysorozatról és a díjazott munkákról az [arhitectura.6] weboldalán olvashatnak részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?