A legnagyobb amatőr színházi fesztiválra megy az Osonó

A monacói Nemzetközi Amatőr Színházi Világfesztiválra hívták meg a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelyt. A Monaco városi Théâtre des Variétés-ben, augusztus 19 és 28 között sorra kerülő fesztivál keretében az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot" című előadást mutatják be a sepsiszentgyörgyiek.

osono1 resize

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelynek nagyon erős a nemzetközi jelenléte. Az elmúlt években rendszeresen turnézott Thaiföldön, de nagy Európai fesztiválokon is részt vettek már. Ugyanakkor az elmúlt esztendő végén két thaiföldi színésszel is kiegészült a csapat. Fazakas Misi, a társulat vezetője bejelentette: az Osonót meghívták a monacói Nemzetközi Amatőr Színházi Világfesztiválra. A Monaco városi Théâtre des Variétés-ben, augusztus 19 és 28 között sorra kerülő fesztivál keretében az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot" című előadást mutatják be a sepsiszentgyörgyiek.

Fazakas Misi szerint az előadást a 2012-es európai turnén „szúrták ki" a rendezők. „Ezért fontos ott lenni a fesztiválokon, ezért kell utazni, sokszor, sokat, és nem feltétlenül jó körülmények között, hogy minél többen, nézők, de szakemberek is, lássák az előadást" – véli a társulat vezetője.

Az Osonó eddigi tevékenységének egyik legkiemelkedőbb momentumát éli meg: kőszínházak számára vannak más, rangos fesztiválok, de amatőr kategóriában nincs magasabb szintű fesztivál a világon, mint a monacói.

A rendezvény idei, 15. kiadására, négy évig tartó válogatás után 24 ország képviselőit hívták meg: Dél-Afrikai Köztársaság, Németország, Ausztria, Banglades, Belgium, Kína, Dánia, Spanyolország, Észtország, Amerikai Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Izrael, Olaszország, Japán, Litvánia, Marokkó, Cseh Köztársaság, Anglia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia Svédország és Románia. A fesztiválon összesen 48 előadás, 8 kollokvium és 2 műhelyfoglalkozás lesz. A kéthetes rendezvény alatt tartja Világkongresszusát a Nemzetközi Amatőr Színházi Egyesület. A négyévente megszervezett Amatőr Színházi Világfesztivált 1952-ben hozták létre, és 1957 óta Monaco hercegének patronátusát élvezi.

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely legreprezentatívabb előadása, az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot" dokumentarista jellegű, amelyben a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat kutatják, így a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok és saját magunk történeteit szövik színházi eseménnyé, folyamatosan keresve a saját magukkal, nézőkkel és az Istennel való találkozás lehetőségét. „Hosszú beszélgetéseink és egyéni megnyilatkozásaink eredménye egy közös forgatókönyv lett. Ennek színházi térbe helyezésekor megtapasztaltuk a közösségi alkotás és határaink feszegetésének élményét, létrehozva lelkünk rezdüléseinek derűs vízióját és megmutatva arcainkat, ahogyan a víz tükrözi azokat", írja előadásáról az Osonó Színházműhely.

Kimaradt?