Herczku Ágnes, Lackfi János és Sinha Róbert lépnek fel Sepsiszentgyörgyön

Herczku Ágnes énekes Sinha Róbert gitárművésszel Lackfi János megzenésített verseit a költővel együtt adja elő vasárnap este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében.

Sinha Róbert és Herczku Ágnes már több Lackfi-verset is hangszerelt, elnyerve a közönség és a költő tetszését is. A sepsiszentgyörgyi közönségnek Zenés emberszabás című élő műsorukat hozták el, mely a készülő közös kiadvány, az Emberszabás színpadi változata.

Milyen az, amikor szabják az embert? Amikor elszabják? Napról napra szabjuk egymást, elvárásaink vannak, a férfi szabásmintájához kell passzolnia a nőnek, a nő szabásmintájához a férfinak. Mert különben... Mert különben jön az, ami élet, ami huzavona, ami szemrehányás, ami bezzegelés, ami így se jó meg úgy se jó, mégse lehet élni nélküle.

Ezekkel a gondolatokkal ajánlják az alkotók műsorukat.

„Egy igazi jó megzenésítéssel új mű jön létre, hatásának felét a szöveg, felét a zene adja. Mondhatjuk úgy is, hogy a szöveg visszatalál a benne szunnyadó zenéhez. Ráadásul én is visszatalálok a bennem elvermelt zenészhez, hiszen valaha operaénekesnek készültem”  –mondja Lackfi egyik interjújában.

Lackfi János költő, író, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb és legtermékenyebb alkotója. Zsámbékon él feleségével és öt gyermekével. Körülbelül 30 kötetet írt gyerekeknek és felnőtteknek, közel ennyit fordított is. Legújabb trilógiája különösen nagy siker: A Milyenek a magyarok? (2012) című publicisztika-kötete már közel 30 ezer példányban kelt el, ezt követte a Milyenek MÉG a magyarok? (2013) és a Három a magyar igazság (2014). A József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula- és Prima Primissima-díjas író-költő szövegeit a Kaláka, Herczku Ágnes, Malek Andrea és Lovasi András énekli.

Herczku Ágnes Magyarország egyik legkiválóbb és legelismertebb népdalénekese, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája. Az autentikus népdaléneklés mellett több, különböző műfaj zenészeivel dolgozott együtt, mint: Vasvári Pál, Nikola Parov, Bornai Tibor, Borbély Mihály, Herbie Man, Dj Palotai, Juhász Gábor, Horváth Balázs, Bodrogi Éva. Pályafutása során rengeteg szakmai elismerést szerzett (Fonogram-díj, eMeRTON-díj, Kodály Zoltán Emlékdíj, Bartók Béla Emlékdíj, Magyar Művészetért díj, Liszt Ferenc-díj).

Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművész diplomát 2006-ban. Az elsősorban kiemelkedő világzenei produkciói révén ismertté vált művész az elmúlt években a rangos magyar helyszínek mellett (MÜPA, Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Művészetek Völgye, Millenáris, Műcsarnok) számos országban fellépett. A 2008-as Zaragozai Világkiállításon a Magyar Nemzeti Nap nyitókoncertjén szerepelt. 2014 februárjában az amszterdami Rijksmuseumban lépett fel. A hollandiai magyar kulturális évad keretében Szabó Magda írónő irodalmi délutánján szerepelt (Hága, 2004).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?