Idő-függések: A MAMŰ jubileumi kiállítása

A MAMŰ kortárs képzőművészeti csoportosulás megalakulásának harmincötödik évfordulóján három városban, több kiállítótérben nyílik jubileumi tárlat: Marosvásárhelyen Sepsiszentgyörgyön és Veszprémben.

A MAMŰ története 35 évvel ezelőtt, Marosvásárhelyen kezdődött. A város akkori − alternatív kifejezésmódokat kereső − művészeti közegében meghatározó jelentőségű a Marosvásárhelyi Műhely (MAMŰ- a nevet Ágoston Vilmos író, filozófus adta). A csoportosulás tagjai, 1978-1983/84 között, élénk szellemi és progresszív művészeti tevékenységet fejtettek ki akcióik, természeti intervencióik és a hagyományos művészeti műfajok megújítására tett kísérleteikkel.

A csoportosuláshoz köthető képzőművészek nagy számban hagyták el Romániát a 80-as évek folyamán. Az áttelepült alkotók közül többeket ott találunk az 1991-ben, Budaörsön "MA(születő) MŰ(vek) – MAMŰ" néven alakult, képzőművészeti társaság alapító tagjainak sorában, ahogyan Magyarországon született alkotókat és elméleti szakembereket is. A 22 évvel ezelőtti újraalapítás egyrészt a MAMŰ történetének folytatásaként is értelmezhető (névazonosság, szellemi és esetenkénti személyi folytonosság), ugyanakkor egy új fejezet kezdeteként is. Az Egyesület egy olyan platformot jelentett, s jelent ma is, ahol a hangsúly a kortárs képzőművészeti törekvések támogatásán, az alkotói megnyilvánulások sokszínűségének megőrzésén, a társművészetek felé nyitáson, valamint a nemzetközi művészeti párbeszédek kialakításán és ápolásán van.

A budaörsi alapítás óta eltelt évek során a Társaság létszáma fokozatosan növekedett; tagsága összetételének egyaránt fontos részét képezik az áttelepült, a Magyarországon született, a Nyugat-Európában és a hátáron túli területeken élő képzőművészek; a művészeti írók és a zene kísérleti területein alkotók is.

MAMU resize

Az Idő-függések apropójául a MAMŰ 35 éves évfordulója szolgál. A közel 70 kiállító művész részvételével megvalósuló utazó kiállítás a MAMŰ-ben találkozó művészeti praxisok sokszínűségének egy szélesebb keresztmetszetét tárja a látogatók elé. Az előre meghatározott koncepció kulcsfogalmai − az idő és a függés(ek) − egyrészt utalnak az évfordulók emlékező-elemző-értékelő karakterére, másrészt a címbeli összekapcsolásuk a kiállítás hívószavaként funkcionált.

Ezen tematikai vázba illeszkedő, erre reflektáló egyéni megközelítések lenyomataiból állt össze a kiállítás anyaga. Így a múltra (személyes / kollektív élményekre, eseményekre), a jelenre történő reflexiók, jövő-vízióként értelmezhető alkotások mellett, az időben zajló folyamatok, a tér- és időfelfogás témáinak, valamint az idő, a függés, a kapcsolat fogalmainak sajátos manifesztumai is megtalálhatóak az anyagban.

Ezen értelmezések hol a megjelenített témában, hol formai megoldásokban, hol pedig a mű megalkotásának módjában, folyamatában érhetőek tetten.

Kiállító művészek:

Baász Szigeti Pálma, Babinszky Csilla, Bács Emese, Balázs Áron, Balogh Csaba és Balogh Erzsébet, Bartha Sándor, Bartus Ferenc, Block csoport, Bob József, Bocskay Vince, Bodor Anikó, Bogdándy Z. Szultán, Borgó, Csíky Szabó Ágnes, Daradics Árpád, Diénes Attila, Dobó Krisztina, Dóra Attila, Dóró Sándor, Elekes Károly, Erdélyi Gábor, Erőss István, Fekete Tibor, Ferenczi Károly (Omonymus), Garda Aladár, Gáspár Gyula, Gyarmathy János, Győrffy Sándor, Halmi-Horváth István, Herman Levente, Horváth Levente, Jovián György, Kacsó István, Katona Zoltán, Koroknai Zsolt, Kurt Welther, Kuti Dénes, Lakatos Pál Sándor, Lovász Erzsébet, Mana Bucur, Membrandt, Miklós Árpád, Miklósi Dénes, Nagy Árpád (Pika), Nagy Csaba, Nagy Dalma, Nagy Zopán, Nayg István, Nemes László, Ocskay László (Doky), Pál Csaba, Palkó Tibor, Pető Barna, Pető Hunor, Pokorny Attila, Sebestyén Zoltán, Szabó Ábel, Szabó Zoltán (Judóka), Szász Sándor, Székely Annamária, Szigeti Gábor Csongor, Szombathy Bálint, Szotyory László, Tasnádi József, Ujvárossy László, Uta Heinecke, Ütő Gusztáv, Varga-Welther Júlia, Zirczi Judit

Szervező: MAMŰ Társaság Kulturális Egyesület
Kurátor: Fándly Edit

Koordinátor: Szigeti Gábor Csongor

HELYSZÍNEK

MAROSVÁSÁRHELY

2013. 01. 11. − 2013. 02. 03

Megnyitó: 2013. január 11. Péntek 17.00, Bernády Ház,
UAP Galéria Kultúrpalota

Megnyitja: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész

Megtekinthető 2013. február 3-áig.

SEPSISZENTGYÖRGY

2013. 02. 12. − 2013. 03. 03.

Megnyitó: 2013. február 12. Kedd 17.00, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér,
Lábas Ház, Székely Nemzeti Múzeum

Megnyitja: Szücs György művészettörténész

Megtekinthető: 2013. március 3-áig

VESZPRÉM

2013. 03. 15. - 2013. 04. 14.

Megnyitó: 2013. március 15. Péntek 17.00
Csikász Galéria , Várgaléria & Magtár, Laczkó Dezső Múzeum

Megnyitja Szücs György művészettörténész

Megtekinthető: 2013. április. 14-éig

További információk: mamusociety@gmail.com
0036-30-574-7054 [hu]
0036-30-437-2486 [hu]
0040-742-792-063 [ro]

Kimaradt?