Művészetek és Mesterségek Központja nyílik a bonchidai Bánffy-kastélyban

A látványterveket többek között a Bánffy család tagjai bírálták el, Nicolette Bánffy-Jelen, gróf Bánffy Miklós unokája jelen lesz a vasárnapi megnyitóünnepségen is.

A Transylvania Trust Alapítvány 2016 tavaszán pályázatot írt ki fiatal, pályakezdő építészek, tervezők/designerek, vizuális művészek és építőmesterek számára, amelynek célja a főépület és az udvar multifunkcionális műhellyé alakítása volt. A nyár folyamán egyrészt az épületrész állagmegőrzésén és helyreállításán dolgoztak, másrészt kivitelezték a nyertes beltéri és kültéri pályamunkákat, amelyek a terek időleges újragondolásával felhívják a figyelmet a kastély elfeledett, eltűnt értékeire.

Berki Tímea, a Transylvania Trust Alapítvány programfelelőse elmondta, hogy a Művészetek és Mesterségek Központja egy európai uniós pályázat keretében jött létre. A cél a régi és az új, a hagyományos és a modern összekapcsolása volt. „Azzal érveltünk, hogy ami a 19. század végén, a 20. század elején, a hivatásosodás előtt, még összetartozott, az, hogy az építész az mester is volt egyben, mára eltűnt. A projekt lényege, hogy a romániai építészhallgatók, pályakezdő építészek, akiknek semmi gyakorlati tapasztalatuk nincs kivitelezésben, együttműködjenek olyan mesteremberekkel, akiknek rengeteg használható tapasztalatuk van.” – fogalmazott Berki Tímea.A pályázóknak egy multifunkcionális fogadóteret, alkotóműhelyeket kellett tervezniük a kastély főépületébe anélkül, hogy egy szeget a falba ütnének és ugyanilyen moduláris elemeket a kastély udvarára. „13-an pályáztak különböző országokból és az európai uniós projektünk partnerei, kolozsvári építészek és a Bánffy család tagjai voltak a zsűri. A beltéri versenyt a Norma projekt, a kültérit pedig a Blajin nyerte, a terveiket az augusztusi táborban valósították meg fiatal építészhallgatók, designerek, kőfaragók és a kastélyon dolgozó mesteremberek segítségével. Mindkét pályázatot romániai tervezők nyerték.” – tájékoztatott Berki Tímea.

Az ideiglenes berendezést öt évig őrzik meg, jövőre már két alkotótábort szerveznek benne.Az átalakult főépületet és udvart a Metamorphosis Bánffy című rendezvényen mutatják be vasárnap 14 órától. A szervezők szeretnék, ha ez a Bánffy család tiszteletére szervezett rendezvény rendszeressé válna. Az eseményen részt vesz Nicolette Bánffy-Jelen, gróf Bánffy Miklós unokája is. A Váróterem Projekt színházi társulat pedig Publius Ovidius Naso Átváltozások című munkájából készült performansszal készül.

A rendezvény címéről Berki Tímea a következőket mondta: „Van az a fajta átalakulás, ami a főépületet érinti. A másik pedig az Ovidius mű, amiből Nachtigall inspirálódott a 18. században és megfaragta a patkóudvar szoborgalériáját, ami Bonchidán valamikor megvolt, most már csak töredékében látható. Azt a feladatot adtuk a Váróterem Projektnek, hogy az Ovidius műből, illetve a patkóudvarból inspirálódva, az istálló terét használva létrehozzon egy nonverbális előadást.”

Az esemény programja:
14.00 vezetett séta román nyelven
15.00 vezetett séta magyar nyelven
16.00 Az Arts and Crafts Közpot ünnepélyes átadása
7.00 Találkozás a Bánffy családdal Meghívottak: Nicolette Jelen-Bánffy, Marius Tabacu, Georgeta Hajdú
​18.00 4steps - A Váróterem Projekt színházi előadása Ovidius, Átváltozások c. műve alapján

A szervezők ingyenes autóbuszt indítanak Kolozsvárról Bonchidára és vissza, a járat vasárnap 13 órakor indul a Magyar Operától.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?