Végtelen percek Isztriában

A szombaton kezdődő horvátországi nemzetközi filmfesztivál 17 rövidfilmet bemutató szekciójába az erdélyi Felméri Cecília rendezte Végtelen percek című alkotást is beválogatták.

A Motovuni Filmfesztiválon mintegy 70 filmet mutatnak be július 28. és augusztus 1. között. Az 1999-ben alapított horvát filmes mustrán az egyetlen követelmény, hogy non-Hollywood stílusú munkákkal jelentkezzenek. A hivatalos programban idén 21 játékfilmet vetítenek a világ minden tájáról, valamennyi film tavaly vagy idén készült és ez lesz a premierje Horvátországban – olvasható a fesztivál honlapján.

A rövidfilmeket Andrej Korovljev pulai filmrendező válogatta. A 17 induló alkotás között van Felméri Cecília erdélyi filmes tavalyi, 18 perces alkotása mellett Simonyi Balázs fotográfus-filmrendező Finale című 8 perces munkája, valamint Szirmai Márton rendező Legenda című 7 perces alkotása.

motovun felmeri

Felméri Cecília kisfilmje Szántai János A zélet című novellája alapján készült. Simonyi Balázs filmje tavaly elnyerte a Diákzsűri különdíját a Magyar Filmszemlén. Szirmai Márton alkotása idén készült el, szavai szerint „városi legenda egy nyugdíjas tanárnőről, szerelemről, méltóságról".

A rövidfilmek versenyében a magyaron kívül macedón, brit, spanyol, olasz, horvát, osztrák, holland, orosz, lengyel és szerb művek indulnak.motovun plakat

A nagyjátékfilmket közé szerb, cseh, szlovák, görög, svéd, orosz, angol, német, horvát, osztrák, francia, amerikai és bolgár filmeket válogatott Jurica Pavicic filmkritikus.

Nyolc film vesz részt a dokumentumfilmek versenyében, köztük van az az amerikai alkotás, amely a pekingi punkok életéről szól.

Terence Davies 1954-ben született angol rendező filmjeiből retrospektív vetítést tartanak, köztük van Az idő és a város című 2008-as alkotása és a The Deep Blue Sea (A mély kék tenger), amely tavaly készült.

50 éve a pályán címmel két nagy horvát rendezőt tüntetnek ki Motovunban: Veljko Bulajicot, aki 60 éves munkássága alatt 12 nagyjátékfilmet forgatott, ezek közül világszerte a legismertebb és Hollywoodon kívül a legnagyobb költségvetésű a Neretvai csata című, második világháborús jugoszláv film.

A másik kitüntetett Lordan Zafranovic, aki Prágában tanulta a mesterséget és háborús trilógiája, a Megszállás 26 képben című filmje hozta meg a sikert és elismerést számára otthon és külföldön. Motovunban mindkettőjüktől levetítenek egy-egy filmet.

Az Isztriai félsziget belsejében, hegycsúcson fekvő középkori városkában a vetítéseket délelőtt 10 órától a színházban, estétől hajnali 4-ig pedig a városka főterén tartják. Egy ilyen éjjeli vetítésen mutatják be Luc Besson neves francia rendező Az utolsó csata című, 1983-as filmjét.

motovun hegyen

A játékfilmek közül a győztes a Propeller-díjat kapja, míg a régió, így a szerb, a horvát, szlovén, a bosnyák, a montenegrói, a koszovói és a macedón filmek közül választják ki az év legjobb filmjét és az kapja meg a Bauer-díjat, amely 10 ezer euróval (majdnem 3 millió forint) jár.

A díj névadója a dubrovniki születésű Branko Bauer (1921-2002) a klasszikus elbeszélő film legfontosabb és legtermékenyebb rendezője, a zágrábi Jadran filmvállalat munkatársa. 1953 és 1978 között voltak az aktív évei, a legnevezetesebb filmje a Szemtől szembe című (1963), amelyet vetítettek a magyar mozik is.

A nemzetközi zsűri háromtagú. Jagoda Kaloper horvát rendezőnő, Leon vd Merwe, a dél-afrikai filmfesztivál igazgatója és Simon Perry ír producer lesz a döntnök.

Kimaradt?