Újra felkerülhet a Művész mozi Kolozsvár kulturális térképére

Most ősszel tán még nem, de néhány hónap múlva ismét felkerülhet Kolozsvár kulturális térképére a Művész mozi. Az egyik tulajdonos, Monica Sebestyen beszélt a Maszolnak a 2012-ben bezárt létesítmény jövőjéről.

Hol tart most a Művész mozi újranyitásának terve?

2016 elején a kolozsvári Művész mozi újranyitását célzó terv nyert a fenntartható városi projektekre kiírt Urbaniada versenyen és így négy másik tervvel osztozik a 250 000 eurós támogatáson. A pályázat keretében eddig két kutatás készült el: az épület és a mozi történelmi kontextusát a kolozsvári Korzo Egyesület térképezte fel. Emellett elkészült egy szubjektív kutatás is: kolozsvári lakosokkal készítettünk interjút az épülethez és a mozihoz kapcsolódó élményeikről. Július elején Re:Arta címmel szerveztünk egy filmnézéssel és épületbejárással egybekötött közösségi eseményt szerveztek a moziban, a látogatók az előcsarnokban felállított vásznakra írhatták fel, hogy milyen eseményt vagy filmet látnának szívesen a Művész moziban.

Az Egyetem utca 3. szám alatt található mozit 2012. februárjában azért zárta be az országos filmvállalat (RADEF), mert egyre csökkenő nézőszám mellett, digitális technika hiányában nem volt fenntartható. A moziterem 2010 óta a bérpalotát építtető Sebestyén Dávid örököseinek tulajdonában van, ők szeretnék megtartani a létesítmény eredeti funkcióját és újra elhelyezni a Művész mozit Kolozsvár kulturális térképén.

Mire elég még az Urbaniadán nyert összeg?

Monica Sebestyen: A júliusi Re: Arta volt az első nyilvános esemény a projekt keretében, most pedig elkezdődnek a felújítási munkálatok. Használhatóvá tesszük a teret, hogy jövőre megnyithassuk a látogatók előtt. Sajnos ezek olyan dolgok, amelyek nem annyira látványosak, a közművesítés és az infrastruktúra felújításáról van szó, amelyek biztosítják a kényelmet, de nem változtatnak a mozi kinézetén.

A Művész-mozi, eredeti nevén Egyetem-mozgó, 1913. október 30-án nyílt meg Paul Wegener: A prágai diák című filmjének vetítésével – mondta el a Maszolnak Gál Zsófia művészettörténész, a Korzo Egyesület tagja. A Kolozsvár főterének déli sarkán álló, két telekre épült bérpalotát, Egyetem utcai frontján a mozival, Sebestyén Dávid építkezési vállalkozó építtette. Nem ez az egyetlen épület, amely az ő nevéhez fűződik Kolozsváron, tehetős polgárként ő alapította például a kolozsvári zsidó kórházat. A mozit 1915-től a második világháborúig Janovics Jenő bérelte. 1915 március 20-án itt mutatták be Kertész Mihály filmjét, a Kolozsváron készült Toloncot. A mozi csak az 1980-as évektől viseli a Művész nevet, azelőtt volt Select, Maxim Gorkij és Ifjúság mozi is – foglalta össze a Gál Zsófia.

Mi derült ki a „szubjektív kutatásból”?

Nagyon szimpatikus dolgok… A történelmi tanulmány adataival összevetve kirajzolódik egy általános kép, lenyűgöző, ahogy a kis darabkák illenek egymáshoz. Nyilván, ezek a történetek főleg a kommunizmus időszakához és a közelmúlthoz kapcsolódnak, a ’70-es- ’80-as években nagyon sokat jártak moziba az emberek, félórákat is álltak sorba jegyért, működött a jegyek feketepiaca, úgy tűnik, hogy nem volt elég belőlük.

Meséltek még színészekhez, filmekhez kapcsolódó történeteket is, majd ’89 után egyre inkább kirajzolódik a művészmozi jelleg. Miután a mozi az Europa Cinemas hálózathoz kapcsolódott, az emberek olyan moziként kezdték beazonosítani, amely különbözött a többitől, különlegesebb európai filmeket vetített.

Sok minden köti az embereket ehhez a térhez, sokan meséltek például szerelmi történeteket, arról, hogy hogy mentek a szeretőjükkel a moziba, vagy arról, hogy meglógtak az iskolából, hogy moziba mehessenek. A következtetés az, hogy a kolozsváriak nagyon ragaszkodnak ehhez az épülethez, nosztalgiával emlékeznek rá.

Visszatérő motívum, főleg a ’89 előtti időszakból, hogy a mozira olyan térként tekintenek, ahová be lehet menekülni a problémák elől. Ez az első- és a második világháború alatt született újságcikekkből is ugyanez derült ki: a mozi mágikus tér, amely kiemel a mindennapokból. Ezekből az interjúkból majd egy dokumentumfilmet szeretnénk összehozni, most dolgozunk rajta. De a kérés továbbra is érvényes: ha valakinek van története, mondanivalója a Művész moziról, szeretnénk, ha felvenné velünk a kapcsolatot.A Sebestyén családban nem maradtak fenn történetek az épületről?

Sajnos nem nagyon. A család Bukarestbe költözött és azok, akik tudtak volna mesélni, már nem élnek.

A mozi épülete az ősz folyamán egyáltalán nem nyílik meg?

Nem szeretnék ígéreteket tenni. Építkezés folyik, a dolgok gyakran eltolódnak és néha nehéz ellenőrzés alatt tartani őket.

A kolozsvári önkormányzat támogatásával a Mărăști-mozit 2011-ben, a Monostor-negyedben levő Dacia-mozit pedig 2016 májusában nyitották meg. A Horea-út elején található volt Uránia, később Favorit mozi sorsa ennél sokkal bizonytalanabb. A tulajdonos jelenleg a TI Trust Invest, a cégtől Claudiu Mărginean bérli a termet, ahol különböző rendezvényeket szervez. A kolozsvári polgármesteri hivatalnak elővásárlási joga van az ingatlanra, de a testület szeptember elején elutasította az épület megvásárlására vonatkozó határozattervezetet. Az Actual de Cluj információi szerint az alku azon bukott el, hogy a tulajdonos a 345 000 eurós ár mellett azt kérte a polgármesteri hivataltól, hogy még öt évig kössön szerződést a jelenlegi bérlővel. Az Uránia-mozi 1910-ben nyílt meg, Kolozsváron ez volt az első, rendszeres filmvetítés céljára épült terem.

Kapcsolódók

Kimaradt?