Sepsiszentgyörgy főterén indítja az évadot a Háromszék Táncegyüttes

Az együttes ingyenes, szabadtéri előadás keretében mutatja be a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórműsorát kedden, este 8 órakor, mondta el Deák Gyula igazgató. 

A rendezvény nem titkolt célja, hogy azokat is megszólítsa, akik amúgy nem járnak a Háromszék Táncegyüttes előadásaira, viszont megnézik az ingyenes, szabadtéri műsorokat.

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók. Hogyan láthatja magát a hagyományos társadalomban felnövő kislány, menyasszony, asszony és hogyan látják őt a többiek?

Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője szerint az idei évadban főként az eredeti folklórt viszik színpadra, de emellett továbbra is helyt kapnak a táncszínházi és gyerekelőadások is. Két új bemutatóra kerül sor: az egyik a Tamási Áron Színházzal és a Gyulai Várszínházzal közösen létrehozott és a Gyulai Várszínházban már bemutatott előadás, A Zongota – emlékezés Tamási Áronra. Az író 50. évfordulója alkalmából készülő előadás a szerző Zöld ág című regényének továbbgondolása Sardar Tagirovsky rendezésében. A produkció sepsiszentgyörgyi bemutatója szeptember 14-én, este 7 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi színházban. A Mundruc című előadás bemutatójára 2017 tavaszán kerül sor Könczei Árpád rendezésében. 

Az eddigi előadások közül az idei évadban műsoron tartják még a Szerencsekrajcár, Erdély-menyegző, Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, Böjttől böjtig és Az én mesém című darabokat, illetve felújítják a Banda című produkciót is.

Emellett idén két rangos rendezvényt is szervez a Háromszék Táncegyüttes, tette hozzá az igazgató. Október 13. és 16. között kerül megrendezésre az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek találkozója. Az öt erdélyi profi táncegyüttes sepsiszentgyörgyi találkozóját szeretnék kimozdítani a megszokott keretekből, emelni szeretnének a találkozó mércéjén, mondta Deák Gyula. Hozzátette: november 11. és 13. között ugyancsak Sepsiszentgyörgyön szervezik a 28. Népzene és Néptánctalálkozót, amelynek díszmeghívottja a Duna Művészegyüttes lesz, témája pedig várhatóan a gyimesi és küküllőmenti népzene és néptáncok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?