Lezárult a nagyenyedi Inter-Art nemzetközi alkotótábor

Véget ért Nagyenyeden a XXI. Inter-Art nemzetközi alkotótábor.

A patinás erdélyi városban Haititól Kubán át Kanadáig, az Egyesült Királyságtól, Finnországon Vietnámig 19 ország 36 művésze találkozott és dolgozott együtt két héten át a helyi Inter-Art Alapítvány szervezésében, a polgármesteri hivatal támogatásával.

Az idei táborban sikerült a lakossághoz közelebb hozni a művészetet.  A hajdani iparos önképzőkör által épített, teljes felújításra váró kultúrotthon színháztermének nézőterét alakították át ideiglenes műteremmé, a főtér egy délutánra a szabadtéri alkotás helyszínévé vált.

A tábor része volt a VI. alkalommal megszervezett kisgrafikai biennále, amelynek nagydíját Manuel Lau perui művész, első díját pedig megosztva Rajesh Kumar indiai és Szűcs Enikő hazai művész nyerte el.

A résztvevők a tábor ideje alatt kirándulásokon megismerhették Nagyenyedet és környékét, kilátogattak Torockóra, illetve román történelemórán vettek részt a vajdahunyadi várban. Ugyanakkor a két héttel ezelőtti hivatalos tábornyitást két kiállítás követte: egy mail-art-, illetve két enyedi és két haiti fotótárlat.

Csak néhány nap szünet

A szerdai zárókiállítás mindössze néhány nap pihenőt jelent, hiszen a táborban résztvevők közül többen, igaz, más helyszínen, de szeptember 6-22. között újra együtt lehetnek. A Balog István vezette Inter-Art alapítványt ugyanis már tavaly felkérték egy kínai tábor megszervezésében való közreműködésre, ahol 90 százalékban az általuk javasolt és az évek során a nagyenyedi táborban megfordult művészek vehetnek részt.  

 

Garry Laurant, Haiti Giuseppe Horváth Gyöngyi, Kolozsvár Patrick Cauvin Haiti franciaországi konzul Rommy Iskandar, Indonézia Szabadtéri alkotás Tina Finnországból érkezett Tommy Barr és Dorel Gaina

Kapcsolódók

Kimaradt?