Kolozsváron a Baltazár Színház: elfogadtatni a másságot

A 7. Kolozsvári Magyar Napok részeként, augusztus 19-én, pénteken 11.30-tól és 12.30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében látható a budapesti Baltazár Színház vendégelőadása, a Graffaló. A társulatot nagyrészt fogyatékkal élő fiatalok alkotják. Céljuk, hogy tevékenységeik nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése átalakuljon. A Baltazár Színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok „másságának” elfogadtatásában.

Az Én is szeretnék játszani! közösségi projektet 2016 májusban hoztuk létre, az Életfa Családsegítő Egyesület kezdeményezésére. A Statisztikai Hivatal adatai szerint Kolozs megye több mint 2600 sajátos nevelési igényű gyermeket számlál. Ennek ellenére játszótéren, színházban, operában és közösségi eseményeken mégsem találkozunk gyakran velük. Az Én is szeretnék játszani! projekttel arra törekednek, hogy az erdélyi közösség tagjai (akár fogyatékkal élők, akár nem) kíváncsiak legyenek egymásra, ne forduljanak el, hanem merjenek kérdezni, találkozzanak egymással, és nem utolsó sorban legyen kedvük együtt játszani – írják a szervezők.

Kezdeményezésüket közösségi projektnek nevezik, mert bíznak abban, hogy Kolozsvár közössége fontosnak tartja az elfogadást, az egymásra való odafigyelést és a megkülönböztetések nélküli események támogatását. Büszkék arra, hogy számos szervezet azonnal a projekt mellé állt: a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája.

Több kolozsvári vállalat is támogatja a projektet – kiemelten a CosmeticPlant és a Budaval. A szépségipari termékeket előállító CosmeticPlant adományával főleg azt segíti, hogy a kolozsvári közönség találkozhasson a Baltazár Színházzal – bízva abban, hogy az ő sikertörténetük arra ösztönzi a kolozsvári fogyatékkal élőket és családjukat, hogy újabb lépést tegyenek a külvilág felé, és hogy megmutassák a fogyatékosok értékeit, képességeit. A CosmeticPlant mellett pedig a nyomdai feldolgozásra alkalmas alapanyagokat gyártó vállalat, a Budaval szintén hisz abban, hogy az Én is szeretnék játszani! projekttevékenységei előítéletektől mentes közösséget tudnak teremteni. Mindez azt mutatja, hogy a magánvállalkozók szintén a közösség felelős részét képezik, ami egyben arra is bizonyíték, hogy a közösség tagjai valóban kíváncsiak egymásra, sőt: szeretnének együtt játszani.

2016 őszétől rendszeres integrációs fejlesztő tevékenységet indítanak. Az Életfa udvarát ugyanakkor olyan speciális eszközökkel szeretnék felszerelni, amelyek segítségével ez az udvar a fogyatékkal élő gyermek számára is igazi játszótérré válhat: meg szeretnék vásárolni Románia első kerekesszékes hintáját.

„Adományoddal te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy érzékeny, egymásra odafigyelő és megkülönböztetésektől mentes közösséget teremthessünk. Ez a nagy játék téged is vár!” – írják a szervezők, adományokat pedig a következő banki adatokra lehet utalni: Asociația Copacul Vieții – Életfa Családsegítő Egyesület, számlaszám: RO57 OTPV 2000 0065 3359 RO02.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?