Trendi Székelyföld a SIC Feszten

Elérhető áron, érdekes és értelmes szórakoztatást ígér a résztvevőknek az augusztus 11 és 14-e között a háromszéki, csomakőrösi SIC Feszt. Kelemen Szilárd szervező szerdai sajtótájékoztatón elmondta: több mint 300 székelyföldi, partiumi és magyarországi fiatal jelentkezett már be állandó táborlakónak, ők „családokat alkotva” aktívan részt vesznek a fesztivál ideje alatt zajló „diákolimpián”.

A szervezők szerint a #trendi Székelyföld mottójú SIC Feszt méltó helyet foglal el a székelyföldi fesztiválok palettáján. Tavaly mintegy 4000 látogatót jegyeztek, de reményeik szerint idén 7–8 ezer résztvevője lesz a rendezvénynek, amelynek programjában délelőttönként közéleti előadások, esténként koncertek, családi nap és diákolimpia szerepel.

A délelőtti előadások során többek között beszélnek a székelyföldi fesztiváldivatról, Székelyföld turisztikai vonzerejéről, ahol helyet kapnak az extrém és vidéki kikapcsolódási lehetőségek. Előadást tartanak a közösségi médiáról amelyről kiderül, amellett, hogy trendi, veszélyes is lehet. A SIC Feszten külföldről hazajött fiatalok is mesélnek tapasztalataikról, hogy miért itthon építik tovább jövőjüket, de olyanok is megszólalnak, akik külföldön keresik boldogulásukat, például valamelyik Európai Uniós intézménynél dolgoznak.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke, Grüman Róbert a sajtótájékoztatón elmondta: örvendetes, hogy évről évre tartalmasabb a HÁRIT és az RMDSZ partnerségében létrejött Székelyföldi Szabadegyetem, amely a székelyföldi ifjúsági fesztiválok palettáján kiemelt helyet foglal el. A fesztiválon aktuális közéleti és politikai témákat taglalnak, így idén érintik az önkormányzati és parlamenti választásokat, az RMDSZ- MPP közötti együttműködést, de szerepet kapnak a nemzetpolitikai kérdések is.

Oltean Csongor a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke szerint a SIC Feszt keretében, augusztus 13-án, szombaton családi napot tartanak, ahol a legkisebbeket és szüleiket több mint ötven foglalkozás várja, de lesz gyerekmegőrző is. A gyerekeknek a Kelekótya együttes, az Evilági együttes és Szabó Ádám ad koncertet. Oltean Csongor hozzátette: az idei SIC Feszt keretében helyet kap a „vallási vonal” is, így Márton Áron püspök születésének 120. évfordulója alkalmával két előadásra és kiállításra is sor kerül. A fesztivál szervezői szerint fontos, hogy a példa értékű személyiségeket, életutakat is megismerjék a fiatalok.

A SIC Feszt ideje alatt zajlik a „diákolimpia” is, amelybe több mint 300 fiatal kapcsolódik be. Ők kipróbálják magukat a csoportos és egyéni versenyekben, ismerkedhetnek, barátságokat alakíthatnak ki, kapcsolatokat építhetnek, mondta Raymond Gheorghița. A Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Sport Egyesület képviselője, a diákolimpia egyik szervezője szerint több mint hatvan önkéntes segít a program lebonyolításában. Céljuk, hogy egy jó csapatot alakítsanak ki, a fiatalok dolgozzanak össze a motiváló, mókás, staféta és logikai jellegű, két napig tartó programokon. A győztes csapat Sógor Csaba és Winkler Gyula EP képviselők jóvoltából brüsszeli tanulmányutat nyernek.

Várhatóan a legtöbb fesztiválozó az esti koncertekre érkezik, mondták a szervezők, akik arra törekedtek, hogy az ismertebb előadók mellett a helyi tehetségeket is felkarolják, így fellép Luppinger Attila a Kismenők tévéműsorból ismert gitáros, továbbá DJ BRNY, Dj Turbo G, Nick Havson & Dj Dewil vagy a Pince Band. A SIC Feszt közismertebb fellépői lesz a Wellhello együttes, a Whisperblast, a Bagossy Brothers Company, Intim Torna Illegál, Ocho Macho, de a feltörekvő New Level Empire és Dreamland Project is koncertet ad a fesztiválon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?