Kolozsvár tárt karokkal várja a Félszigetet

Elvi egyezség született a kolozsvári polgármesteri hivatal és a Félsziget Fesztivál szervezői között arról, hogy jövőre már a kincses városban szervezzék az évente több tízezer fiatalt vonzó nyári rendezvényt. Erről a Ziua de Cluj szerint Emil Boc polgármester nyilatkozott szombaton.

„Minden esély megvan arra, hogy 2013-ban Kolozsvár legyen a házigazdája a Félsziget Fesztiválnak” – fogalmazott az elöljáró, hozzátéve, hogy a rendezvény elköltöztetéséről csak január 15-e után születik végső döntés. Magyarázata szerint már nyáron, mandátuma átvétele után tárgyalt erről a rendezvény szervezőivel.felsz

A polgármester szerint a fesztivál helyszíne semmiképp nem Kolozsvár központja lenne. Azt mondta: a költöztetés mellett szól, hogy a város nemrégiben elnyerte a 2015-ös Európa Ifjúsági Fővárosa címet, emellett pályázik a 2020-as Európa Kulturális Fővárosa címre is. Szerinte az idén nyolcvanezer fiatalt vonzó rendezvény jövőre százezres látogatottságúra nőhet az új helyszínen.

Balázsi-Pál: még nincs végső döntés

A Félsziget Fesztivál szóvivője, Balázsi-Pál Előd a Ziua de Clujnak megerősítette, hogy a szervezők a rendezvény elköltöztetését fontolgatják. Tájékoztatása szerint Kolozsvár mellett más városok is felmerültek új helyszínként, ám még semmi nem dőlt el. Arról is beszélt, hogy valóban voltak már egyeztetések a kolozsvári városvezetés és a szervezők között a fesztivál elköltöztetéséről. Ezeken a tárgyalásokon egyik helyszínként a város melletti népszerű kirándulóhely, a Gorbó-völgy merült fel.

Balázsi-Pál azt sem zárta ki, hogy a rendezvény jövőre is Marosvásárhelyen marad. Értésre adta azonban, hogy ez utóbbi variáns kevésbé valószínű, ugyanis a jelenlegi helyszínen nehéz növelni a látogatók számát. „Marosvásárhelyen nem optimálisak a feltételek a növekedésre. A Félsziget idei, tízedik kiadásán már úgy éreztük, hogy holtpontra jutottunk” – magyarázta.felsz masolat

A szervezők Facebookon üzentek

A szervezők a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán is megerősítették, hogy a rendezvény Kolozsvárra költöztetését fontolgatják. „A Félsziget Fesztivál szervezői több lehetőséget is mérlegelnek a rendezvény 2013-as kiadását illetően. Ezen lehetőségek egyike a Kolozsvárra költözés, ezzel kapcsolatban történt egyeztetés a városvezetéssel, de még nem született egy végső döntés. Amikor meghozzuk a jövőt illető döntést, a fesztivál rajongói lesznek az elsők, akik tudni fognak róla” – olvasható a bejegyzésükben.

A fesztivál helyszínváltoztatásáról legelőször Liviu Alexa írt a blogján. A kolozsvári újságíró tényként kezelte a rendezvény Kolozsvárra költözését. A fesztivál egyik nagy szponzorától származó információkra hivatkozva azt állította: a Félszigetet a Gorbó-völgyben szervezik meg.

A rendezvény elköltöztetésének egyébként már ellenzői is vannak. A "Marosvásárhely-párti" fesztiválozók már aláírásgyűjtésbe is kezdtek annak érdekében, hogy a fesztivál az eddigi helyszínen maradjon.

Kimaradt?