Zenés bohózattal búcsúztatja az óévet a Harag György Társulat

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata ismét visszatér ahhoz a közel 60 éves hagyományához, hogy az év utolsó napján vidám szilveszteri produkcióval lepi meg közönségét. Idén szilveszterkor a Kellér-Horváth-Szenes szerzőhármas A szabin nők elrablása című zenés bohózatát tűzi műsorára a társulat, amelyet egy fiatal, tehetséges színész-rendező, a frissen Szatmárnémetibe szerződött Kányádi Szilárd állít színpadra.

szabin1 resize

A szabin nők elrablása nem pusztán egy zenés bohózat, hanem önironikus vallomás is a színházról, a művészéletről, színészekről és nézőkről: mindannyiunkról. A klasszikus magyar színházi humor jó értelemben vett görbe tükrét tartja elénk, amelybe belenézve valamennyien ráismerhetünk saját és környezetünk gyengeségeire, esetlenségeire, félreértéseink és vélt vagy valós problémáink kisszerűségére, jelentéktelenségére.

szabinnok resize

A klasszikus magyar bohózatok és kabarék világa éppen attól olyan közkedvelt és máig népszerű, hogy a maga felnagyított és karikírozó látásmódjával éppen a mindennapok kisembereire és élethelyzeteire fókuszál. Ezt a hagyományt folytatja, rekeszizmokat nem kímélő iróniával és humorral A szabin nők elrablása is. Rettegi Fridolin személyében a botcsinálta művészt, Bányai tanár úrban az otthon papucsférjként elnyomott vidéki értelmiségit, Raposa Bogdánban az újgazdag vállalkozót, Bányainé személyében a hárpia feleség és az anyós prototípusát, a cserfes, egyszerű, de jólelkű bejárónő, Róza figurája révén pedig a már családtaggá vált házvezetőnő, a trampli alakját idézi fel és teszi nevetség tárgyává a darab. Ez a senkit sem kímélő szatirikus hangnem pedig talán éppen saját közegét, a színészek világát kíméli a legkevésbé.

szabin2 resize

Az alaphelyzet egyszerű, mégis számos bonyodalomra és félreértésre ad okot a cselekmény során: egy kisvárosba, Siklódra vándortársulat érkezik, amelynek tagjai támogatókat keresnek készülő előadásaikhoz. Így bukkannak Bányai Mártonra, a vidéki történelemtanárra, akitől felesége távollétében kicsalják A szabin nők elrablása című diákkori „történelmi drámáját", abban a reményben, hogy, ha helyi szerző darabját mutatják be a siklódiaknak, talán nagyobb érdeklődésre és jóindulatra tarthatnak számot, mint mondjuk a Hamlet esetében.

szabin4 resize

A darab megszerzésével a félreértések és ballépések egész lavinája indul el, a helyzet pedig akkor fordul még komolyabbra, amikor a ház úrnője, a mindenki, de legfőképpen Bányai tanár úr által méltán rettegett Borbála váratlanul hazatér tusnádfürdői nyaralásából.

Az erős helyzet- és jellemkomikummal felépített bohózat izgalmas, bonyodalmas és szerteágazó cselekménye mellett az ismerősen csengő, humoros betétdalainak köszönhetően is a közönség örök kedvencei közé tartozik. Többek között a Mások vittek rossz utakra engem..., vagy a Róza, magában túlteng a próza... kezdetű örökzöld dalok teszik ezt a könnyed bohózatot igazi szilveszteri szórakozássá.

szabin3 resize

A december 30-án 19 órától, 31-én pedig 18 órától műsorra kerülő óévbúcsúztató előadás külön érdekessége, hogy ezúttal klasszikus magyar vígjátéki hagyományainknak egy olyan közkedvelt gyöngyszemét tekintheti meg a Nagyérdemű, amelyet a Harag György Társulat négy évtizeddel ezelőtt is nagy sikerrel játszott. A negyven évvel ezelőtti előadásban a szatmári színjátszás olyan állócsillagai léptek fel, mint Török István, Nádai István, Kisfalussy Bálint, Nyíredi Piroska, Tarnói Emília, Nagy Iza vagy Soós Angéla, továbbá olyan, ma is aktív örökös tagjaink is, mint Czintos József vagy Kovács Éva. Azoknak, akik emlékeznek még hetvenes évekbeli nagysikerű színrevitelre, külön csemege lehet ez az előadás, amennyiben általa éppen a történet kortalanságára és mindenkor elemien ható humorára csodálkozhatnak rá a nézők: arra, hogy A szabin nők elrablása negyven év elteltével is érvényes, vérbő humorú és önfeledt szórakozást kínáló előadás lehet mindenki számára.

A szilveszteri produkció szereplői Péter Attila Zsolt, Gál Ágnes, Bándi Johanna, Gaál Gyula, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor, Nagy Orbán, Marosszéki Tamás, László Zita, Némethy Zsuzsa, Zákány Mihály, Laczkó Tekla.
A produkció dramaturgja Bessenyei Gedő István, zenei vezetője Manfrédi Annamária, díszletét Fornvald Gréti, jelmezeit pedig Szabó Anna tervezte, koreográfusa Gabriela Tănase, asszisztense Végh Balázs, az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

A vidám zenés produkció kiváló óévbúcsúztató programnak ígérkezik, amelyre jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, valamint előadás előtt egy órával, illetve online jegyrendelés útján, a www. biletmaster.ro jegyértékesítő oldalon keresztül.
Az előadást 2012. december 30-án 19 órától 30 lejes jeggyel, szilveszter este pedig 18 órától 50 lejes jeggyel tekinthetik meg a szórakozni vágyó színházkedvelők.

A szabin nők elrablását január 4-től kezdődően bérletben, 26-án 19 órától pedig bérletszünetben is újra műsorra tűzi a színház, így nemcsak az óévet búcsúztathatják a Harag György Társulattal, hanem akár az újesztendőt is velük köszönthetik az érdeklődők.

Kimaradt?