Hegedüs Csilla megmutatta a kulturális miniszternek a Bánffy-kastélyt

A kulturális miniszter is kilátogatott Bonchidára az Electric Castle első napján. Corina Șuteu a Brăncuși-szobor megvásárlásáért zajló adománygyűjtő kampány népszerűsítésére érkezett a fesztiválra.

A miniszter a Bánffy-kastélyt is körbejárta, „idegenvezetője” a kastély restaurálását végző Transylvania Trust Alapítványt képviselője, Hegedüs Csilla korábbi kulturális tárcavezető volt. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke meg is jegyezte: Corina Șuteu már a második kulturális miniszter, aki felkeresi Bonchidát.

Hegedüs elmondta, az alapítványnak további hétmillió euróra lenne szüksége a Bánffy-kastély restaurálásának befejezéséhez. Tájékoztatta a kulturális minisztert, hogy a kormány lehetetlenné tette a Transylvania Trust számára az uniós alapok lehívását, és a jelenleg is zajló munkálatokat sem támogatja.

Hegedüs ezért felhívást intézett az Electric Castle résztvevőihez, hogy ne csak a Brăncuși-szobor megvásárlását, hanem a Bánffy-kastély restaurálását is támogassák adományokkal. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a fesztivál szervezői a restaurálás egyetlen finanszírozói.

Hegedüs ugyanakkor bejelentette az Arts and Craft nevű központ beindítását szeptember 17-től a kastély főépületében. Itt képzőművészek dolgozhatnak majd együtt kézművesekkel, és a műhelyeken kívül kiállítási lehetőséget is kapnak.

Corina Șuteu a transilvaniareporter.ro beszámolója szerint el volt ragadtatva a kastélytól, de a sajtónak adott nyilatkozatából nem derült ki, hogy kap-e majd valamilyen támogatást az alapítvány  a minisztériumtól a munkálatok folytatásához. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?