Európa-nap a vajdahunyadi régészeti táborban

Európa-napot tartottak július 9-én, szombaton a vajdahunyadi régészeti táborban, ahol az egyetemisták és középiskolások nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogyan alakult meg az Európai Unió és milyen lehetőségeket biztosít az erdélyi fiataloknak, hanem arra is, hogy Európa hogyan kezeli a migránsválságot, a britek miért szavaztak a kilépés mellett.

A Vajdahunyadi Magyar Házban megszervezett kerekasztal-beszélgetésen Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, dr. Csók Zsolt régész, a tábor szakmai vezetője, Winkler Gyula EP-képviselő vett részt. Ezt megelőzően Dr. Rüsz Fogarasi Enikő, a BBTE Történelem és Filozófia karának dékánhelyettese találkozott a táborozókkal.

A táborban a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumból öt diák, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemről négy hallgató, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonából pedig nyolcan vesznek részt. „Nem véletlen, hogy így választottuk meg a résztvevőket, azt szerettük volna, ha az egyetemisták az ispánsági vár kutatásába kapcsolódnának be, a kisebb diákok pedig életpályamodellt láthatnának, megismerhetnék, hogy mivel foglalkoznak a régészek, de ugyanakkor fontos, hogy egymással is megismerkedjenek, az ilyen táborok mindig közösségformálók is" – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, aki felidézte: neki is életre szóló élmény volt diákként részt venni a magyarlétai régészeti táborban. „Megtanultunk csapatban dolgozni, leosztani a munkát, hogy kire miben hagyatkozhatunk, ezek az élmények a mai napig elkísérnek, örülök, hogy egy ilyen kezdeményezés ma is támogatásra talál. Itt, a szórványban kiemelten fontos a közösségépítő programok szervezése, és Hunyad megyében ez a második örökségvédelmi program, amit elindítunk, az Örökségünk Őrei után" – tette hozzá.

A siker alapja és kulcsa a kétkezi és értelmi munka, ha ezt betartják, akkor a határ a csillagos ég – bíztatta a diákokat dr. Csók Zsolt régész, kiemelve, hogy ez a kutatás azért is fontos, mert itt van az egyik legrégebbi, Árpád-kori ispánsági vár. „Szeretnénk ezt a projektet folytatni, jövőre is ilyen tábort szervezni egyetemistáknak és középiskolás diákoknak közösen, nemcsak itt Hunyad megyében, hanem egész Erdélyre kiterjesztenénk a programot" – jelentette be a tábor szakmai vezetője.

„Az EU biztosította lehetőségek közül, úgy vélem, a legfontosabbak azok, amelyekkel a fiatalok élhetnek. Nekünk, kelet-európaiaknak különösen érdekes, hogy egyetlen emberöltő alatt megtettük azt az utat, amely kivezetett a kommunista diktatúrából, a rendszerváltás bonyodalmain át eljuttatott az Európai Unióba. Ennek köszönhetően a mai fiatalok szabadon tervezhetik életpályájukat. Az Unió lehetővé teszi a szabad mozgást, az Erasmus programon keresztül bármely európai ország egyetemén megszerezhetik a szükséges tudást. Az egységes piac nemcsak elérhetővé, de a gyakorlatban is könnyebbé teszi a szabad mozgást, olcsó repülőjeggyel, csökkenő roaming-díjjakkal, európai egészségügyi biztosítással valóban a mindennapokban is megélhetjük európai uniós tagságunk előnyeit" – sorolta a fiatalok által kihasznált lehetőségeket Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke, aki házigazdaként a szórványközösségben elérhető sikerekről is beszélt. Többek között a Téglás Gábor Elméleti Líceum és a Vajdahunyadi Magyar Ház megépítésének körülményeiről mesélt a fiataloknak, kiemelve, hogy összefogásra, kitartó küzdelemre, állhatatos munkára volt és van ma is szükség, hogy a Hunyad megyei magyarság két fontos intézménye ne csak megszülethessen, működését is biztosítani lehessen. 

A régészeti tábort az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete és az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya szervezi Vajdahunyadon július 4–13. között a Communitas Alapítvány, a Hunyad Megyei Ifjúsági Igazgatóság, valamint Winkler Gyula európai parlamenti képviselő támogatásával. A régészeti szakgyakorlaton Erdély egyik legjelentősebb, Szent István korabeli ispánsági várának árkát kutatja a 18 fiatal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?