Sic Feszttel csatlakozik Háromszék a fesztiválszezonhoz

#trendiSzékelyföld szlogennel szervezi idén a harmadik Sic Feszt – Székelyföldi Szabadegyetemet a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT).

Augusztus 11. és 14. között a már hagyományos helyszínen, a Kovászna város melletti Csomakőrösön kerülnek sorra az ifjúsági és családi, valamint szabadidős programok, közéleti előadások és koncertek - számolt be Kelemen Szilárd.

A háromszéki ifjúsági fesztivál főszervezője elmondta, jegyeket már lehet vásárolni online a fesztivál holnapján vagy Sepsiszentgyörgyön a HÁRIT irodájában. Hozzátette: a Sic Feszt Erdély legolcsóbb fesztiválja lesz, hiszen áraik a 15 lejes napijegytől a 150 lejes hetijegyet, szállást és étkezést tartalmazó belépőig váltakoznak.

A szervezők egyelőre egy fellépő nevét hozták nyilvánosságra, a magyarországi Wellhello együttesét, amely első alkalommal látogat Székelyföldre. A többi fellépő nevét és más kiegészítő programokat a következő hetekben hozzák nyilvánosságra.

Kelemen Szilárd elmondta, a Sic Feszt része lesz a „Diákolimpia”, amelynek kétszáz résztvevője kedvezményben részesül. Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke arról számolt be, hogy tavaly közel ötezer résztvevője volt a háromszéki fesztiválnak, és idén még nagyobb az érdeklődés. Egy hét alatt közel száz fiatal jelentkezett önkéntes szervezői munkára.

Szombat a családé

Grüman Éva, a fesztivál családnapjának programfelelőse elmondta: a Sic Feszt keretében augusztus 13-án, szombaton családi napot szerveznek Csomakörösön. Így szeretnék népszerűsíteni a család intézményét, annál is inkább, mert a fiatalok körében kitolódott a gyerekvállalás ideje. Ugyanakkor a rendezvény révén szeretnék bemutatni a családosok számára a háromszéki ifjúsági, civil szféra tevékenységét.

A Sic Feszt családi napján lesznek kézműves foglalkozások, játékok, nemezelés, bútorfestés képezik, de lesznek gyerekkoncertek és gyerekmegőrző is. Díszítenek kétezer pogácsát, amelyből ezret a háromszéki gyerekotthonokba juttatnak el - mondta Grüman Éva.

A Kovászna megyei tanács elnöke, az RMDSZ háromszéki vezetője, Tamás Sándor rámutatott, hogy az RMDSZ kezdetektől támogatja a rendezvényt, amely bátorítja a fiatalokat a közéleti szerepvállalásra. „Az én elvem az, hogy barátság az barátság, de eredményt kell felmutatni. Lehetőséget kell biztosítani azoknak, akik ifjúsági szervezetben edzik magukat” - mondta Tamás Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?