Indiai–amerikai–magyar dzsesszkoncert Kolozsváron

A világ legelismertebb dzsesszzenészei közé tartozó Mike Stern amerikai gitárossal, és az ütőhangszeres indiai Trilok Gurtuval adott fergeteges dzsesszkoncertet péntek este a kolozsvári román opera termében a Tóth Bagi Csaba vezette Balkán Unió magyarországi együttes.

jazzvilag

A koncert után a szabadkai születésű, Szegeden élő Tóth Bagi Csaba az MTI-nek elmondta, három fellépésre állt össze a nagynevű vendégzenészekkel a Balkán Unió. Csütörtökön Temesváron léptek fel, szombaton Szegeden állnak a közönség elé.

„Régóta turnézom Aldi Meola dzsesszgitárossal és arra jöttem rá, hogy a nagy nevek mögött ugyanolyan emberek vannak, mint mi, csak éppen máshol élnek. De el lehet őket hívni egy-egy fellépésre” – magyarázta. Azt tartotta fontosnak, hogy a vendégek ne csak a saját számaikat adják elő, hanem illeszkedjenek be a csapatba, és a balkáni ihletésű zenéket játsszák – tette hozzá.

jazzvilag koncert

A Balkán Unió vezetője megjegyezte, Mike Sternnel csupán egy napot sikerült együtt próbálnia a fellépések előtt, Trilok Gurtuval pedig a temesvári színpadon találkoztak, de mindenki otthon felkészült a koncertekre.

Tóth Bagi Csaba azt is rendkívülinek tartja, hogy sikerült egy színpadra hoznia Sternt és Gurtut, akik eddig még nem zenéltek együtt.

Kimaradt?