Július első szombatján tartják az Ezer Székely Leány Napját

Július első szombatján, a csíksomlyói Nyeregben tartják a néptánc, a népzene és a népviselet legnagyobb székelyföldi ünnepét. Az Ezer Székely Leány Napjának idei tiszteletbeli házigazdája Csíkszentimre község.

„A szervezők: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány szeretettel meghívnak minden viselettel rendelkező időset és fiatalt, vidéken vagy városon élőt az Ezer Székely Leány Napja ünnepségre.

Találkozzunk 2016. július 2-án, szombaton a csíkszeredai Szabadság téren, majd a csíksomlyói Nyeregben, és részvételünkkel járuljunk hozzá a népviselet, a néphagyományok becsületének megőrzéséhez, a hitéletünk és a közösségi identitásunk megőrzéséhez!” – kérik a szervezők a Maszol olvasóit is felhívásukban.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA:

8.30–9.00 óra – Gyülekező Csíkszereda bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca, majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre

Szabadság tér

9.30–10.00 óra – Megnyitó, közös tánc, majd ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra

Csíksomlyói kegytemplom

11.00 óra – Ünnepi szentmise

Csíksomlyói Nyereg

10.00–18.00 óra – Kézműves kiállítás és vásár, mesterség-bemutató

13.00 óra – Ünnepi beszédek, résztvevők üdvözlése

13.00–16.00 – Népviseletmustra

13.30 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. rész

15.00 óra – A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

15.40 óra – Közös játék és tánc

16.10 óra – Közös fotó készítése

16.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. rész

17.10 óra – Népviselet-mustra kiértékelés és a legnépesebb település díjazása

17.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. rész

Az Ezer Székely Leány Napja története és jelene

Csíksomlyón minden év július első szombatján tartjuk az Ezer Székely Leány Napja hagyományos rendezvényt, amelyet a székely népviselet és a katolikus vallás megőrzésnek a szándéka hívott életre 1931-ben a szociális nővérek kezdeményezésére. A történelem forgatagában alaposan megváltozott az élet, a székely népviseletet azonban megőrizték, kézről kézre adták az egymást követő nemzedékek. Székely lányaink akkor is, akárcsak most a megélhetés lehetőségeit keresve, Székelyföld területein túl mentek – így hát kellett a hazahívó szó. Az évek során az Ezer Székely Leány Napja rendezvény igazi mozgalommá terebélyesedett, a második világháború után ugyan betiltották, de az 1989-es rendszerváltást követően, 1990-től László Pál polgármester kezdeményezésére ismét megszervezik évente a rendezvényt. 2000-től a szervezéssel járó feladatokat az időközben megalakított és Boros Károly taplocai esperes vezette Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vállalta magára.

2008-tól Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel és tiszteletbeli szervezőként az Ezer Székely Leány Napja Alapítvánnyal közösen szervezi meg évről évre Székelyföld legnagyobb hagyományőrző ünnepét. Ez időszakban a rendezvény forgatókönyve új elemekkel bővült, magába foglalja a hagyományőrző csoportok, a települések képviseleteinek székely ruhába öltözött lovas és fogatos felvonulását a városban, majd az ünnepi szentmisét és egész napos műsort a csíksomlyói Nyeregben, amelyet kézműves vásár, népi mesterség-bemutató, népviseleti kiállítás is színesít. A szervezők díjazzák a rendezvényen népviseletben részt vevő legnépesebb települést két faragott eskető székkel. Különös színfoltja a rendezvénynek a közös fotó készítése. A színes fotó színes látványa kiváló bizonyítéka, hogy milyen sokan vagyunk, hogy a hagyományaink nem pusztultak el, hanem szemünk láttára alakulnak, és képesek beépülni a modern életünkbe. A rendezvény örök célkitűzése, hogy az örvendetesen megnőtt érdeklődés, a hagyományok ápolása és továbbadása összpontosuljon ezen a napon, egyszerre jelenjen meg és adjon erőt, élményt mindannyiunknak, akik számára fontos ez az örökség.

A közös fotón megszámláltak és népviseletben regisztráltak alakulása 2008-tól:

2008 – Leány: 349

2009 – Leány: 540

2010 – Leány: 665

2011 – Leány: 984

2012 – Leány: 1206, legény: 482

2013 – Leány: 1727, legény: 869

2014 – Leány: 2135, legény: 938

2015 – Leány: 2255, legény: 1064

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?