Erdélyi magyar rövidfilmeket vár a Filmtett

A Filmtett Egyesület második alkalommal hirdeti meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyét, a Filmgaloppot. A verseny célja fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A Filmgalopp versenye a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 5. és 9. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2016. augusztus 14. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén teszik nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál utolsó napján, a záróünnepségen lesz.

Mi minősül erdélyi magyar rövidfilmnek?

Olyan, 30 perc alatti játékidejű, 2015. január 1-je óta elkészült, fikciós műveket várnak, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer, főszerepet alakító színészek) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítettek, javarészben magyar nyelven.

A fesztivál díjai:

- Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára;

- Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára.

A verseny nevezési feltételei és a teljes szabályzat itt

Nevezési űrlap itt

Az első Filmgalopp fődíját 2015-ben Visky Ábel Romanian Sunrise című élőszereplős és Bertóti Attila Mese című animációs filmje megosztva nyerte el. A közönségdíj a Romanian Sunrise-é lett. A zsűri három tagja ekkor Angelusz Iván producer, Mihai Fulger filmkritikus és Szimler Bálint filmrendező volt.

 

Kimaradt?