Szétválasztják a Bukaresti Nemzeti Operát és a Ion Dacian Operettszínházat

Ismét szétválasztják a két legrangosabb román dalszínházát, az eddig összevont intézményként működő Bukaresti Nemzeti Operát és a Ion Dacian Operettszínházat - közölte kedden Corina Șuteu kulturális miniszter.

A tárcavezető bejelentette, hogy szerdán új ideiglenes főigazgatót nevez ki a bukaresti opera élére Beatrice Rancea személyében, és egyúttal elkezdődik a két dalszínház szétválasztásának jogi eljárása.

Beatrice Rancea neve már korábban is felmerült lehetséges főigazgatóként, ő eddig a iași operát vezette, amelyet néhány év alatt Románia egyik legszínvonalasabb dalszínházává tett.

Az operát és az operettszínházat 2013-ban vonta össze a kormány azzal az elképzeléssel, hogy a két intézmény költségvetésének összevonásával több nemzetközi elismertségnek örvendő művészt hívhassanak meg a bukaresti produkciókra. A két intézményt egy főigazgató vezette, az adminisztrációjuk is közös volt, ugyanakkor saját székhelyükön, saját társulattal működtek.

A szétválasztás azt követően merült fel, hogy a bukaresti operát április elején egy nemzetközi visszhangot keltő botrány rázta meg. Vlad Alexandrescu volt kulturális miniszter új főigazgatót nevezett ki, aki leváltotta Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt az intézmény művészeti igazgatói tisztségéből. A Kobborgot támogató külföldi és a főigazgatót támogató román művészek között éles, nacionalista felhangoktól tarkított konfliktus alakult ki. A miniszter több igazgatót is kinevezett egymás után a felek kibékítése reményében, de annyira elmérgesedett a helyzet, hogy végül Alexandrescunak mennie kellett a miniszteri posztról. A csaknem két hónapja tartó viták során kiderült, hogy az opera alkalmazottai elégedetlenek voltak a két dalszínház összevont működésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?