Törőcsik Mari: Alföldi Róbertre szavaztam

Alföldi Róbertre szavazott a Nemzeti Színház vezetői posztjára beadott pályázatok értékelésekor Törőcsik Mari, a pályázatokat véleményező szakmai bizottság tagja.
"A színház és a magam nevében Alföldi Róbertre szavaztam, elismerve Vidnyánszky Attila rendezői képességeit és pályázatának színvonalát" - közölte Törőcsik Mari hétfőn az MTI-vel. A nemzet színésze a színház delegáltjaként vett részt a bizottság munkájában.

torocsik

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfő délelőtt sajtótájékoztatón ismertette döntését, amely szerint Vidnyánszky Attilát nevezi ki a Nemzeti Színház élére, a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslatával megegyezően. Mint elhangzott, Vidnyánszky Attilát mindegyik bizottsági tag javasolta a poszt betöltésére.

A munkáltatói jogkör gyakorlója a pályázatok véleményezésére szakmai bizottságot kért fel, amelybe a színházi bizottság négy, a miniszter egy, az intézmény egy, a munkáltatói jogkör gyakorlója két és a reprezentatív szakszervezet egy képviselőt delegált.

A testületben a színházművészeti bizottság jelöltjeként helyet kapott Kerényi Imre rendező, Nagy Viktor rendező, Szigethy Gábor színháztörténész és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója. A Színházi Dolgozók Szakszervezetét Konrád Antal színművész képviselte. Rajtuk kívül a miniszter jelöltjeként Révész Mária miniszteri főtanácsadó, a munkáltatói jogkör gyakorlójának képviseletében pedig a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) két szakreferense vett részt a testület munkájában.

A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntöttek.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: Vidnyánszky Attilát - pályázata és a személyes meghallgatás alapján - mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére. Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette. A szabályok megengedik, hogy egy bizottsági tag akár az összes jelöltre - igennel vagy nemmel - szavazzon.

Az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya a Törőcsik Mari szavazatáról szóló hírekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott az MTI-nek: "Van egy pontos, mindenki által aláírt és hitelesített jegyzőkönyv, tehát sajtóhíresztelésekre meg félmondatokra nem kíván a minisztérium reagálni". Kiemelték, hogy a jegyzőkönyvet minden tag aláírta, ez alapján készültek el az összesítések.

A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július elsején kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól. Az átadás-átvétel lebonyolítását Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója miniszteri biztosként segíti január elsejétől.

Kimaradt?