Közel száz programmal készülnek Marosvásárhelyen a Múzeumok Éjszakájára

Három napon át, közel száz esemény várja Marosvásárhelyen azokat, akiket ellátogatnak a 11. alkalommal sorra kerülő Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatra. 

A főszervező Maros Megyei Múzeum – huszonkét partnerintézménnyel együttműködve – minden eddiginél gazdagabb programmal vár kicsit és nagyot a pénteki, szombati és vasárnapi eseményeire, amelyekre 6 lejes karkötővel léphetnek be a felnőttek, 3 lejessel a diákok és nyugdíjasok és ingyen a hat évnél fiatalabbak.

Az idei Múzeumok Éjszakája egy konferenciával indít: péntek délután 5 órától a Kultúrpalota kistermében Évezredes kaukázus – történelmi fővárosok címmel Puskás Attila tart ismeretterjesztő előadást Kilyén Ilka színművész közreműködésével. Az előadás a történelmi Örményország tizenhárom fővárosának ismertetése révén nyújt betekintést a Kaukázus kulturális és gazdasági életébe és politikai viszonyrendszerébe. A rendezvény szervezője a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Örmény Magyar Kulturális Egyesület. Ugyanaznap ideiglenes képzőművészeti kiállítás nyílik Elisabeta David és Gheorghe David házaspár gyűjteményéből, este Vízi Imre és meghívottai lépnek fel a Kultúrpalota nagyszínpadán.

A várban, a történeti és régészeti múzeumban Egy nap dr. Csonttal címmel nyílik kiállítás, majd a dák korban használt színeket és díszeket bemutató tárlat. A Természettudományi Múzeum a Virágok és könyvek a múzeumban, illetve Az emberi faj fejlődése képeken és fosszíliákon című tárlatnyitókat időzítette erre az időpontra.

Május 21-én, szombaton lesz a Múzeumok Éjszakája leggazdagabb programkínálata: képzőművészet-, fotóművészet-, népművészeti kiállítások, a modern román művészeti galéria, a klasszikus magyar művészeti galéria, négy művészetpedagógiai foglalkozás, arcfestés várja a kicsiket és nagyokat, de aki esetleg még nem látta, most megtekintheti Bernády György, egykori városépítő polgármester íróasztalát, könyvszekrényét, sőt még a díszruháját is, vagy azokat a színes, festett üvegvitrálokat, amelyek a második világháborúig a Bernády-építtette Városháza ablakait díszítették, majd onnan mentési szándékkal leszerelték és körülbelül egy évtizede előkerültek, felújították és a múzeumban kiállították.

A  délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvények sorozata éjjel 2-kor ér véget, lesz várséta Györfi Zalán régész vezetésével, aki 13 órától román, 15 órától magyar nyelven vezeti végigi lépésről lépésre az érdeklődőket a váron, is mesél arról, hogy hogyan nézett ki a ferences kolostor a középkorban, milyen volt az egykori szerzetes napi programja, vagy pedig, hogy hány országgyűlést tartottak a vártemplomban az erdélyi fejedelemségek korában. Tematikus városnéző sétára is meghívják a vásárhelyieket, román és magyar nyelven ismerkedhetnek a távoli, vagy a közelebbi múlt emlékeivel az érdeklődők

Újból látogatható lesz a Városháza tornya, illetve bekapcsolódik a rendezvénysorozatba a színház, a Maros Művészegyüttes, a Bernády Ház, a Teleki–Bolyai Könyvtár, a Bolyai téri unitárius templom, az állatkert, a B5 Stúdió, a K’arte kiállító terem, a Stúdió Színház, a Kortárs Művészetek Háza a volt Knöpfler Vilmos utcai egykori zsinagógában, és az idén először a Petry Látványműhely és Múzeum is.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója elmondta, tavaly húszezer látogatót regisztráltak a rendezvényeken, az idén ennél is több érdeklődőre számítanak. 

Kimaradt?