UNITER-gála: Bocsárdi-rendezésű előadás kapta a nagydíjat

A Bocsárdi László rendezésű, Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk című, román nyelvű darab nyerte el a fődíjat hétfő este a Nagyváradon tartott UNITER-gálán. A Kolozsvári Lucian Blaga Színház produkcióját a 2015-ös év legjobb előadásának ítélte a Román Színházi Szövetség.

Mária királyné Színházban tartott gálán a győztes nevet rejtő borítékot Jacqueline Bisset angol színésznő bontotta fel, az elismerést Mihai Măniuțiu, a kolozsvári színház igazgatója vette át. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője: Bartha József és Kiss Zsuzsanna.

A gálán a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézetének oktatója, Bács Miklós "a fiatal színésznemzedék mentoraként" vett át különdíjat. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című előadása is fontos elimerést érdemelt ki: színre vivője, Radu Afrim a legjobb rendezőnek járó díjat kapta. Az előadást három kategóriában is jelölték díjra, de az év legjobb női mellékszereplője címre pályázó Fülöp Erzsébetnek meg kellett elégednie a közönségszavazáson aratott győzelemmel, a legjobb előadásnak járó díjat pedig elvitte a már említett Bocsárdi-előadás.

A színházi szakmát tömörítő szervezet vezetősége már korábban úgy döntött, hogy az életműdíjat idén Gigi Căciuleanu koreográfus, Luminița Gheorghiu színésznő, Vladimir Găitan színész, Victor Ioan Frunză rendező, Maria Miu díszlettervező, valamint Anca Măniuţiu színikritikus, színháztörténész kapja. 

A 24. UNITER-gálán a legtöbb díjat a bukaresti színházaknak oszották ki. A legjobb férfi főszereplő Marian Râlea (Bulandra), a legjobb férfi mellékszereplő Marius Manole (Bukaresti Nemzeti Színház), a legjobb női mellékszereplő Ilinca Manolache, a legjobb női főszereplő pedig Emilia Dobrin volt. Az elismerések teljes listája itt érhető el

A huszonnegyedik alkalommal megszervezésre kerülő UNITER-gálára három kritikus választotta ki a jelölteket: Claudiu Groza, Doina Papp és Cristina Rusiecki. A nyertesekről az Alice Georgescu és Mircea Morariu kritikusok, Ozana Oancea színésznő, Viorica Petrovici díszlettervező és Alexa Visarion rendező alkotta zsűri döntött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?