Képzőművészeti csemegék Kolozsváron

A román és európai képzőművészet értékes darabjait lehet megcsodálni Kolozsváron szombat estig a City Plaza szálloda halljában: Grigorescu híres Ökrösszekér-sorozatának egy darabját, a legdrágább román festőként számon tartott Tonitza Mangáliai tengerpartját, de értékes ékszereket és dísztárgyakat is, amelyeket tulajdonosaik most az Artmark aukciósház révén árverésre bocsájtanak.

A licit Bukarestben lesz 19-én a Marriott Grand Hotelben, ahol mintegy kétszáz cím kerül kalapács alá. Az aukciót megelőzően a gyűjtemény legértékesebb darabjait kedvcsinálóként Kolozsvárra is elhozták, és nemcsak azok csodálhatják meg őket, akiknek lehetőségük van műtárgyakba fektetni pénzüket, hanem a szépség iránt fogékony földi halandók is.

IMG 3416 resize

Robert Rădulescu, az Artmark aukciósház regionális kereskedelmi igazgatója a maszol.ro-nak elmondta: általában több ezer felkínált műtárgyból választják ki azt a kétszázat, amelyeket a piac követelményei szerint licitre érdemesnek nyilvánítanak, a becsüsök, szakértők tüzetes vizsgálata után. A műtárgy-szakértők figyelembe veszik az anyagot, a technikát, a trendeket, a műtárgy állapotát és azt is, hogy a szakirodalom hány alkalommal hivatkozik az illető alkotásra.campulung

Grigorescu Kolozsváron kiállított „Câmpulung-i ház"-ára (Casă la Câmpulung) például több mint tíz emblematikus művészettörténeti munkában hivatkoznak a szerzők – mondta Rădulescu. A kis méretű, mindössze 15,5x24 centiméteres festmény becsült értéke 14.000 és 24.000 € között mozog.

IMG 3419 resize

A kolozsvári kiállításon egyébként az aukció teljes gyűjteményét bemutató katalógus is tanulmányozható, az alkotások becsült értékével. A bukaresti liciten a tárgyak kikiáltási ára a becsült érték alsó határa alatt lesz – avatott be a részletekbe a kereskedelmi igazgató.ciupe

Aurel Ciupe Csendélet gyümölcsökkel című olajfestményét például 800 és 1500 € közöttire becsülték, tehát az árverése körülbelül 700 eurónál fog kezdődni, és ha felsrófolják mondjuk 3000 euróig, akkor az lesz az új „piaci értéke".

A kalapács alá kerülő címek közül a legértékesebb Nicolae Grigorescu román festő Ökrösszekér-sorozatának egyik darabja, a „Hazatérés a vásárból" („Întoarcerea de la târg").

grigo okrosszeker

Az alkotás árát száz- és kétszázezer euró közöttire becsülik a szakértők. A kolozsvári kiállításon a City Plaza előcsarnokának egyik legeldugottabb, legvédettebb zugában áll.

IMG 3409 resize

A híres alkotók festményei mellett extravagáns ékszerekre és dísztárgyakra is lehet majd licitálni, például erre az 1930-ban készült, gyémántokkal kirakott smaragdköves gyűrűre, amelynek 2000 és 4000 euró között mozog az értéke:gyuru

Robert Rădulescu egyébként úgy véli: a gazdasági válság nem hogy ártana, de direkt használ a műtárgy-kereskedelemnek, mert biztos és elévülhetetlen befektetés. A romániai és (például) magyarországi piac közötti óriási különbséget (Magyarországon több nullással nagyobb számban mérhető az aukciósházak forgalma, egy-egy ottani árverés akár hat órán át is eltart, míg Romániában 3-4 óránál többet nincs senkinek türelme részt venni a liciten) nem az emberek rendelkezésére álló pénzösszegekben látja, hanem inkább a neveltetésben.

IMG 3404 resize

„Másként viszonyul az aukciókhoz egy olyan társadalom, amely három-négyszáz éve hozzászokott ehhez a fogalomhoz. Románia lakosságának még hozzá kell nevelődnie a műtárgyak és aukciók világához" – állítja a szakember.

tonitza1 resize

A kiállított tárgyak árverése a bukaresti Karácsonyi Aukción lesz december 19-én, a Marriott Grand Hotelben.

Kimaradt?