A temesvári színház vendége lesz a Gardénia drámaírója

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház december 18-án, kedden 19 órakor ünnepi előadásra készül. Elżbieta Chowaniec, a Gardénia szerzője - a színház meghívásának eleget téve - jelen lesz a produkció díszbemutatóján, majd az ezt követő közönségtalálkozón. A lengyel kortárs szerző művét országos bemutatóként láthatta a közönség Koltai M. Gábor rendezésében, december 7-én. A szerző mellett jelen lesz a színház több jeles meghívottja is, többek között a Bukaresti Lengyel Intézet igazgatója, Maja Wawrzyk is. Az előadást követő beszélgetést Daniela Magiaru, a temesvári magyar színház munkatársa moderálja.Gardenia Biro-Marton

Elżbieta Chowaniec fiatal lengyel drámaíró 1982-ben született Krakkóban. Varsóban újságírást, majd Lodzban forgatókönyvírást tanult. Foglalkozott filmgyártással, újságírással és színházzal is. A Gardénia első drámája, mely négy nőről, négy egymást követő generációról, egy családról, a huszadik századról, és ezek viszonyáról szól. Az izgalmas és rendhagyó dramaturgiájú darabban megjelenő szereplők egyszerre kislányok, kisasszonyok, hölgyek, némberek, tündérek, boszorkányok, hercegnők és koszos cselédek, elvirágzott prostituáltak és kényeskedő dámák. Lányok, asszonyok, akik éhesek, akik vágyakoznak, verekednek, mocskolódnak, ölelkeznek, üvöltenek, sírnak, keringőznek.

Koltai M. Gábor rendezésében az előadás nézői négy női generációt láthatnak Krakkóból, Lengyelországból, Közép-Európából. Egy szelet közép-európai történelmet; ötven év pokoljárását, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmokat, keretbe töréseket, falnak rohanásokat, felröppenéseket és elvérzéseket. A Gardéniában, mint egy görög tragédiában, úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát egy sajátos női vérvonal. A darabban kirajzolódik négy portré - mögöttük egy kontinensdarab. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő.

Kimaradt?