Dagad a botrány a bukaresti operában, az UNITER követeli Vlad Alexandrescu lemondását

Nem csitultak az indulatok a bukaresti Nemzeti Operában: a társulat, de lassan már az egész romániai előadóművészi közösség is két pártra szakadt. Ion Caramitru, a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) elnöke és a szervezet szenátusa levélben kérte a kialakult áldatlan helyzet miatt Vlad Alexandrescu lemondását a kulturális miniszteri tisztségből.

A konfliktus egyik legcsúnyább megnyilvánulása szombat este történt, amikor a már begyűlt közönség előtt a zenekar megtagadta, hogy eljátssza a DSCH. The Dream című balett-előadás zenéjét. A táncosok tanácstalanul álltak a színpadon, Tiberiu Soare karnagy pedig közölte a nézőkkel, hogy ők most az intézmény jelenlegi helyzete ellen tiltakoznak. A közönség fütyült, hujjogott és felháborodva váltotta vissza a jegyét.

A botrány akkor kezdődött, amikor a Vlad Alexandrescu kulturális miniszter által kinevezett új igazgató, Tiberiu Soare visszaminősítette és ezzel elvette hatáskörét annak az embernek, aki már három éve sikerrel vezette művészeti igazgatóként az intézményt: Johan Kobborg világhírű dán balettművész-koreográfusnak. Kobborg akkor lemondott, s az "idegenek" ellen felbőszített társulat egy része "kifele az országból!" kiabalásáokkal próbálta távozásra kényszeríteni a Kobborg által leszerződtetett külföldi táncosokat is. Erről a konfliktusról itt írtunk.

A konfliktus kirobbanása óta a kulturális miniszter már háromszor cserélt igazgatót a bukaresti opera élén.

Ion Caramitru, a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) elnöke és a szervezet szenátusa levélben kérte a kialakult áldatlan helyzet miatt Vlad Alexandrescu lemondását a kulturális miniszteri tisztségből. A levelet többek közt Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója is aláírta. A Dacian Cioloş kormányfőhöz is eljuttatott felszólításban az aláírók sérelmezik, hogy a kulturális miniszter egymásnak ellentmondó ígéreteket és kijelentéseket tesz, képtelen normalizálni az Operában kialakult helyzetet és visszaél hatalmával.

Noha múlt héten még úgy tűnt, sikerül egyezségre jutni Johan Kobborggal, a helyzet mostanra úgy elmérgesedett, hogy egyes hírek szerint az egykori művészeti igazgatót már be se engedik az Opera épületébe. A news.ro azt írta, hogy április 25-i hatállyal az intézmény személyzeti felelőse írásban utasította a portást, hogy ezt a két művészt ne engedje be az ajtón.

A Kobborgot támogató balettkar írásban kért meghallgatást a szaktárcától, miután tudomásukra jutott, hogy a miniszter hétfőn már találkozott a másik tábor képviselőivel. Az aláírók közt sok idegen név is szerepel – nekik kiabálták az opera új vezetőségének pártolói, hogy „kifelé az országból!”

Kérésükre még nem érkezett válasz.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?