Dalí grafikáiból és kártyafestészeti munkáiból nyílik kiállítás Magyarországon

Salvador Dalí - Dante Alighieri Isteni színjáték című műve által ihletett - száz grafikájából nyílik csütörtökön kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum Vasváry-házában. A múzeum MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az október 29-éig látogatható tárlaton megtekinthetőek lesznek a katalán-spanyol képzőművész kevéssé ismert kártyafestészeti munkái is.

A Thomas Emmerling német műgyűjtő gyűjteményből származó, az Isteni színjátékhoz készített illusztrációk Salvador Dalí központi és legfontosabb grafikai művei - emeli ki az írásos összefoglaló.     Azok mintájául száz akvarell szolgált, amelyeket a művész 1950 és 1952 között alkotott meg az olasz kormány megbízásából. Megalkotásukhoz 3500 - eltérő és egyedi színárnyalattal bíró - falapra volt szükség. 

"E mestermunkát az akkori legjobb fametszők, Raymond Jacquet és Jean Taricco végezték el Párizsban, Salvador Dalí szigorú felügyelete mellett" - részletezték.     Az illusztrációk felépítésükben egy bevezető énekre és a pokolhoz, purgatóriumhoz és paradicsomhoz tartozó könyvenkénti 33 énekre tagolódnak.     

A kiállításon szöveges formában lesz megismerhető Dalí életútja, nyomdagrafikai munkássága és az Isteni színjáték ihlette képsorozat keletkezése is. Az alkotásokat Salvador Dalí kártyafestészeti munkái egészítik ki: a JPM gyűjteményébe tartozó egy francia- és egy tarot kártyacsomagot tekinthetnek meg a látogatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?