Jövő péntekig szavazhatunk Bethlen Gábor szobrára

Bemutatta Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt, ötletgazda a Bethlen Gábor szoborpályázatra beküldött szobormaketteket csütörtökön. Elmondta, április 27-ig (jövő péntekig) megtekinthetők azok a Teleki-Köpeczi ház első emeletén, illetve Facebookon is lehet rájuk szavazni.

Az eredményt, amely egy harmadában a városlakók szavazata, kétharmadában pedig a zsűri döntése alapján születni meg, április 29-én mutatják be a Kultúrpalotában egy ünnepi rendezvény keretében.

Nyolc, jeligével ellátott pályamű érkezett a felhívásra, részben erdélyi, részben magyarországi művészek alkotásai – mondta Soós Zoltán. A zsűri – Gyarmathy János, Kiss Levente, Gheorghe Mureșan, Hunyadi László, Bocskai Vince, Kolozsi Tibor szobrászművészek és Keresztes Géza építész – dönt arról, hogy melyik szobrot állítsák fel Marosvásárhely főterén. A Fejedelem, Béke, Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?, K, Kassiopeia, Consilio firmata Dei, Aranykor, Szülőföld jelszavas szobrok egész alakosak, hét alkotás álló és egy lovas szobor. 

Soós Zoltán sajtótájékoztatóján kifejtette: meglátása szerint azért fontos, hogy szobrot állítsanak Marosvásárhelyen Bethlen Gábornak, mivel az 400 évvel ezelőtt, április 29-én keltezett levelében szabad királyi városi rangot adományozott a településnek, amelynek nevét Székelyvásárhelyről Marosvásárhelyre változtatta. A nagy erdélyi fejedelem nevéhez fűződik számos projekt, várépítés Erdély-szerte, a gazdaság, a kultúra, a társadalmi élet felvirágoztatása. Bethlen volt az, akinek kezdeményezésére a bibliát román nyelvre fordították, és Brassóban kinyomtatták.

A szobrot az elképzelés szerint a főtér alsó részében állítanák fel, a terv már a városi főépítész asztalán van, annak jóváhagyását várja – mondta Soós, – hogy a tanács elé terjeszthessék szavazásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?